Ani ve snu! (2016)

Ani_ve_snu_004

ČR / Slovensko / Bulharsko, režie: Petr Oukropec, scénář: Egon Tobiáš, kamera: Tomáš Sysel, hudba: Filip Míšek, hrají: Barbora Štikarová, Klára Melíšková, Jan Vondráček, Ivan Martinka, Toman Rychtera, Jáchym Novotný, Adam Mišík a parkouristé ze skupiny IN MOTION

 

79 minut, ARRI Alexa, barevný

 

FILM:

 

Laura (Barbora Štikarová) je hbitá, mrštná a paličatá holka. Touží se dostat do party parkouristů a spolu s nimi zdolávat překážky, které jí nastavuje městské prostředí. Při tom ji zaskočí láska, kterou pocítí k Lukymu (Toman Rychtera). A začne žít dvojí život: Ve fantazijním světě komických a romantických vizí jí Luky patří, v realitě ale její snaha se s ním sblížit skončí karambolem. Ve chvíli, kdy se oba její světy zvláštním způsobem propojí, se Laura musí rozhodnout. Buď bude nadále romanticky snít, nebo se dokáže poprat se svým skutečným životem.

Film Ani ve snu! se odehrává v prostředí parkouristů, mladých lidí, kteří se snaží posouvat hranice fyzických schopností vlastního těla v prostoru města a opuštěných industriálních staveb. Jejich životní styl, schopnost zdolávat téměř jakékoliv překážky, jim přináší svobodu. Parkour je tak pro teenagery synonymem nezávislosti. Vizuálně působivá salta, skoky a přemety tvoří kulisu k příběhu party teenagerů, v níž každý k filozofii tohoto životního stylu přistupuje trochu jinak. Laura vnímá parkour jako novou životní cestu, pro Lukyho znamená spíš způsob, jak na sebe upozornit.

Ani_ve_snu_32

Režisér a producent snímku Petr Oukropec (Modrý tygr) o prostředí, do kterého zasadil svůj snímek, prohlásil: „Je v něm velký kus romantiky a pochopitelně i vztahů. Urban parkour a freerunning jsme začali více sledovat a uvědomili si, jak jsou v něm mladí Češi výjimeční. Tomáš Zonyga, Tomáš Taran nebo i Toman Rychtera a Vladimír Vova Koldaev mají mezi komunitou velký respekt a patří u nás mezi průkopníky. Barbora Štikarová začala dělat parkour těsně před natáčením. Před tím dělala judo a fotbal, má mimořádný pohybový talent, začala rovnou skákat svým extrémním “kamikaze” stylem.

Film Ani ve snu! se poprvé veřejnosti představil na letošním festivalu Berlinale, kde byl vybrán do soutěžní sekce Generation 14+, která prezentuje to nejlepší ze současné světové tvorby pro děti a mládež a jak RealFilmu sdělil Petr Oukropec, všechna čtyři představení byla vyprodaná.

Ani_ve_snu_33

Přiznám se bez okolků, že jsem byl na film hodně zvědavý, ačkoli ve svých 34 letech pochopitelně nejsem úplně cílová skupina. Ovšem jako znalec historie českého filmu a propagátor domácí kinematografie jsem jaksi nechtěl vynechat ambiciózní pokus Petra Oukropce pozvednout vlajku českého filmu pro mládež.

 

Oukropec si zvolil kombinaci tří zajímavých motivů – vizuálně atraktivního parkouru, mysteriózního fantazijního příběhu v příběhu a dospívání mladé dívky. Děj filmu, který je uveden v prvním odstavci je totiž dějem základním, celková koncepce je ještě o poznání složitější a v ději nejde zdaleka jen o hlavní hrdinu, ale i o několik dalších celkem významných vedlejších postav, které pomáhají se divákovi zorientovat v názoru na Lauru.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist