Oscarový režisér filmu Putování tučňáků přichází do českých kin s novým dokumentem

Oscarový režisér Luc Jacquet (Putování tučňáků) ve svém novém celovečerním dokumentu s názvem Nebe a led popisuje sérii dobrodružných cest francouzského polárníka a vědce Clauda Loriuse na Antarktidu, které vedly až k objevení a popsání jevu, dnes dobře známého jako „globální oteplování“.

nebe_a_led_1

Na příběhu odvážného vědce a jeho přelomového objevu ukazuje režisér, jaký dopad může mít chování člověka na budoucnost naší planety. Jak napsal v recenzi list The Guardian, film je „působivým svědectvím, které je hozenou rukavicí všem popíračům klimatických změn“. Dokument, jako výraz úcty k hlavnímu protagonistovi a jeho životnímu jubileu, netypicky zakončoval poslední ročník filmového festivalu v Cannes a čeští diváci ho budou mít možnost vidět v distribuci od 5. května.

nebe_a_led_2

Ještě před premiérou dokument ovšem zhlédnou diváci hned na dvou akcích. V pondělí 11. dubna Dny evropského filmu uvedou Nebe a led i s následující debatou na téma globálního oteplování s geologem a polárníkem Danielem Nývltem. O týden později bude film promítán na festivalu Academia Film Olomouc (AFO), kde po projekci vystoupí Pavel Kapler, správce stanice J. G. Mendela na Antarktidě a vedoucí několika českých polárních výprav. V rámci AFO byl dokument dokonce vybrán do mezinárodní soutěže a utká se tak s dalšími světovými populárně-vědeckými snímky o hlavní festivalovou cenu.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Musím za redakci RealFilmu potěšeně říct, že tohle je jeden z nejlépe natočených dokumentů, co jsme měli v redakci možnost vidět. A hlavně, to se musí vidět v kině! Recenze již brzy!

Přidat komentář

TOPlist