99 Homes (2015)

99 Homes_1

USA, režie: Ramin Bahrani, produkce: Ashok Amritraj, Ramin Bahrani, Andrew Garfield, Arcadiyi Golubovich, Justin Nappi, Kevin Turen, scénář: Ramin Bahrani, Amir Naderi podle skutečných událostí, hudba: Anthony Partos, Matteo Zingales, kamera: Bobby Bukowski, střih: Ramin Bahrani, hrají: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern

 

112 minut, 2.35:1, barevný, ARRI Alexa a SxS Pro

 

Nominace na Independent Spirit Award mužský herec ve vedlejší roli (Michael Shannon), MFF Benátky – nominace na nejlepší film, Cena Vittoria Venetta za nejlepší film

 

Film:

 

Je rok 2010. Úvěrová krize doslova kulminuje a takoví žraloci jako Rick Carver (Michael Shannon) z toho mají slušné živobytí. Bohatě mu na to stačí floridské město Orlando a jeho zdánlivé klidné předměstí. Carver je totiž realitní makléř, který má dohodu s bankami a zajišťuje domy kvůli nespláceným hypotékám, které pak obratem střílí novým kupcům.

 

Dennis Nash (Andrew Garfield) je mladý svobodný otec s malým klukem a matkou (Laura Dern), který právě u soudu zažívá nejhorší den svého života. Z domu, ve kterém vyrostl, se totiž kvůli nesplácenému úvěru od banky bude muset vystěhovat. Nabídku na finanční výpomoc kvůli stěhování od federální vlády zhnuseně odmítl a pak jen může nevěřícně zírat, jak mu policajti v čele s Rickem Carverem odvrtávají zámky.

 

Nash tak s rodinou odjíždí na ubytovnu. Je bez práce, peněz a hladový. Když navíc zjistí, že mu demoliční parta od Carvera šlohla i nářadí za pět stovek, odjíždí naštvaný za Carverem. Ten si mladíka prohlédne a podá mu prst. Pokud mu pomůže s další exekucí, dostane slušný podíl. Pak ho zatáhne do smradlavého floridského byznysu a Nash objevuje hranice, kam až může zoufalec ve své snaze o návrat zajít.

99 homes_3

Je ohromná škoda, že 99 Homes šlo do kin proti filmu Sázka na nejistotu, který se mohl pochlubit hodně velkým hereckým ansámblem, ale kvalitativně je oproti tomuto filmu o třídu horší. Adam McKay je horší režisér než Ramin Bahrani, který patří mezi zajímavá velká jména nezávislého filmu, a jehož kvality docenil i uznávaný chicagský kritik Roger Ebert, kterému Bahrani film také věnoval.

 

99 Homes získal solidní publicitu loni, když se snímek dostal do oficiální soutěže na MFF v Benátkách a následně se promítal na festivalu v Torontu, což mělo za následek jeho zakoupení do distribučního plánu mladé dravé společnosti Broad Green Pictures.

 

Jako každý nezávislý film měl film 99 Homes celou řadu potíží se vznikem, který se táhl řadu let a do výroby se dostal až v momentu, kdy o něj projevil zájem Andrew „Spider-Man“ Garfield (The Social Network), ke kterému se o dva měsíce později připojil v současnosti zřejmě nejuznávanější charakterní herec střední generace Michael Shannon (Muž z oceli, Bahno z Mississippi) o kterém nejenom Robert De Niro pronesl, že tenhle chlap zahraje fakt cokoli.

99-homes-2

99 Homes je herecký film. Má vyprávěcí strukturu jako Wall Street Olivera Stonea, respektive přebírá z ní řadu důležitých dramatických momentů a naopak ubírá na prvoplánových útocích na první signální. Carver není tak sympatické zlo jako Gekko, není to žádný pirát a gauner, ale je to člověk, se kterým se dá určitě soucítit. V tomhle film dokonale funguje. Má totiž obě postavy nesmírně zajímavé a nejsou to archetypy.

 

Garfield není žádný nažehlený hejsek jako Charlie Sheen, ale klasický „manuál“, tedy lopaťák, jenž teprve objevuje svět, nevyzná se v základních právních pojmech a když projede svůj první a nejdůležitější soud zcela regulérně se zhroutí. Bahrani si na klíčové momenty Garfieldových detailních záběrů vypomohl širokoúhlým objektivem.

 

Michael Shannon jako novodobý Gordon Gekko floridských exekucí ze sebe odhaluje další rozměr, který dosud ve svých rolích neuplatnil. Shannon s přehledem zahraje problémového otce, drogově závislého, psychicky narušeného jedince nebo hlavního padoucha v comicsu, ale zde jakoby přesně věděl, že méně někdy znamená více. Bahraniho citlivá režie z obou hráčů dostala skutečně maximum.

99homes_4

Velkou předností filmu je také rychlé tempo. Tenhle film je skvěle setříhaný, má dynamický soundtrack a není to žádné slzavé údolí. A přesně to ladí k filmu. Jsou v něm dlouhé nepřerušované záběry, ve kterých se dějí neskutečné věci a scény exekucí a vystěhovávání jsou jak z horroru.

 

99 Homes je vynikající film a řadím se k dalším kolegům, kteří mu na americkém kritickém portálu udělili z více než stovky recenzí známku přes 90%. Pokud na tento film narazíte, určitě mu dejte šanci. Každopádně tento film je důkaz, že o Andrew Garfieldovi jako o herci ještě určitě uslyšíme i navzdory tomu, že odešel z populární franšízy.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist