Dítě číslo 44 (2015)

C

Child 44, USA, režie: Daniel Espinosa, scénář: Richard Price podle stejnojmenné novely Toma Robina Smithe, střih: Pietro Scalia, Dylan Tichenor, kamera: Oliver Wood, hudba: Jon Ekstrand, hrají: Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Vincent Cassel, Joel Kinnaman, Jason Clarke, Charles Dance

137 minut, ARRICam, 2.35:1, 35 mm, barevný, na DVD Bontonfilm

Film:

Lev Děmidov (Tom Hardy) je válečný hrdina, jeho svědomitá práce pro sovětskou tajnou policii mu zajistila postavení, dobré bydlení pro sebe i pro rodiče a krásnou ženu (Noomi Rapace). Nikdo si ale nemůže být ničím jistý. Děmidov odmítne udat svou ženu za protistátní činnost a je státní mocí ze dne na den degradován a poslán do vyhnanství na venkov, kde je přidělen k čestnému náčelníkovi policie generálovi Něsterovovi (Gary Oldman).

Zde narazí na vraždu dítěte, která se podobá jinému případu, označenému za nehodu. Vzorný syn Sovětského svazu skopnutý státní mocí až na samotné dno, s kariérou i životem v troskách, Lev Děmidov se pustí do hledání sériového vraha. Ovšem ve stalinistickém Sovětském svazu v padesátých letech něco jako vražda oficiálně neexistuje. Musejí proto pátrat jen se svojí ženou na vlastní pěst a tajně proti vůli režimu. Jak vyšetřování pokračuje, rozsah rituálních vražd dostává strašlivé rozměry. Smyčka se postupně utahuje nejen kolem vraha, ale i kolem hlavních hrdinů.

Dítě číslo 44 byla důležitá produkce realizovaná z velké části v Praze a na mnoha dalších místech České republiky – Ralsko, Hrádek u Rokycan, Králův Dvůr, Dobříš. Do širokého povědomí veřejnosti se dostal především proto, že díky Dítěti číslo 44 byla vůbec poprvé kvůli natáčení zastavena část pražského metra a veřejná doprava v něm, ale také díky tomu, že ke zděšení amerických a kanadských investorů bylo rozhodnuto, že film se nebude nikdy promítat v Rusku. Skandální příchuť pak ovlivnila i americké kinaře, jež film promítali po omezenou dobu a v menším počtu sálů, než je producent Ridley Scott se svými snímky zvyklý.

C

Praha samotná pak hraje Moskvu padesátých let a autor knižní předlohy Tom Robin Smith se byl podívat i na natáčení a prozradil, že vůbec první myšlenka na celý příběh a na vznik knihy ho napadla při cestování právě během pobytu v Praze.

Hollywoodští filmaři v ČR utratili 20 milionů dolarů a ve štábu bylo na 150 českých filmařů. K tomu samozřejmě je nutné připočítat lidi, kteří snímek servisně zajišťovali a několik stovek komparsistů, které štáb hojně využíval. Jistě je příjemné toto prohlášení hlavní hvězdy filmu Toma Hardyho:„Film jsme točili v České republice a musím říct, že místní štáb byl prostě fantastický. Jsou to opravdoví a hodně dobří profesionálové, všechno klapalo, jak mělo. Ve všech ohledech je to pro natáčení skvělá země. Bylo úžasné pracovat někde, kde všichni berou opravdu vážně svou práci, ale neberou zas až tak vážně sami sebe.“

Příběh Dítěte číslo 44 byl inspirován zločiny skutečného sériového vraha Andreje Čikatila, známého také jako „rostovský řezník“, který byl usvědčen a odsouzen za vraždu a zmrzačení 52 žen a dětí v letech 1978 – 1990. Román Toma Roba Smithe byl ihned po svém vydání roku 1998 nadšeně přijat kritikou i čtenáři, přeložen do 36 jazyků a stal se prvním dílem pozdější trilogie, v níž na Dítě číslo 44 navázal Agent 6 a Utajovaný projev.

C

Kniha se zalíbila Ridley Scottovi, který si po setkání se spisovatelem zajistil autorská práva a poté pozval do Londýna švédského režiséra s čilskými kořeny Daniela Espinosu. Viděl totiž od něj gangsterku Easy Money, což je shodou nejúspěšnější švédský film všech dob a při neformálním setkání se ho na knihu zeptal. Espinosa měl už knihu přečtenou a když Scottovi sdělil svou režijní vizi, rozhodl se Scott, že talentovaného filmaře angažuje jako režiséra a bude mu krýt záda jako producent.

Espinosa se pro hlavní roli rozhodl vybrat Toma Hardyho, který se mu odvděčil pečlivě nastudovaným ruským přízvukem a speciální mimikou, kde dokázal projevit klíčové emoce pro film. Noomi Rapace (Muži, kteří nenávidí ženy„,“Dívka, která si hrála s ohněm„, „Dívka, která kopla do vosího hnízda„, „Prometheus) zase angažoval Ridley Scott, který jí roli nabídl při natáčení Promethea. Ta byla nadšená. Možná nevíte, že je to švédská herečka, takže možnost točit s krajanem jí hned zaimponovalo.

Klíčovým hercem, o kterém se toho v nástinu děje moc nedozvíte je pak švédský hráč Joel Kinnaman (Noční běžec). Ten hrál hlavní roli v Espinosově gangsterce Easy Money a nyní se slušně prosazuje v Hollywoodu, už má za sebou Robocopa a za chvíli vtrhne do kin jako člen ostře sledované bandy Suicide Squad. Právě Kinnaman ve filmu předvádí skutečně skvostný herecký výkon a na to, že neměl vůbec žádný čas na přípravu a první natáčecí den měl hned po dokončení jiného filmu v jiné zemi je třeba před jeho profesionalitou smeknout pomyslný klobouček.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist