Interview s upírem (1994)

interview-with-the-vampire_1

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, Velká Británie/USA, režie: Neil Jordan, scénář: Anna Rice podle vlastní stejnojmenné novely, kamera: Philippe Rousselot, hudba: Eliott Goldenthal, hrají: Tom Cruise, Brad Pitt, Antonio Banderas, Christian Slater, Kirsten Dunst, Stephen Rea, Thandie Newton

 

123 minut, 2.35:1, 35 mm, barevný

 

Nominace na Oskara – nejlepší hudba, výprava (Dante Ferreti, Francesca Lo Schiavo), BAFTA – nejlepší kamera, výprava

 

Film:

 

San Francisco, současnost. Reportér Daniel Molloy (Christian Slater) dělá rozhovor s Louisem de Ponte du Lac (Brad Pitt), který o sobě tvrdí, že je upír. Je to magor? Louis je velmi přesvědčivý. Popisuje svůj přerod v upíra ve španělské Louisianě roku 1791 i svého přeměnitele – upíra Lestata de Lioncourt (Tom Cruise). Mezi oběma vznikne velmi silné pouto – zkažené, hrůzné a pro lidi zatraceně nebezpečné. V jejich okolí se šíří smrt a čas běží. Je to báchorka nebo upíři skutečně existují?

 

Román Interview s upírem vyšel už v polovině sedmdesátých let minulého století a jeho autorka Anne Rice ho adaptovala do podoby filmového scénáře s myšlenkou na Alaina Delona (Tři muži na zabití) v roli Louise. Pro zajímavost, režisérem měl být John Boorman a Lestata hrát Jon Voight. Jenže projekt uvízl v něčem, čemu se mezi filmaři říká development hell, tedy látka se tak dlouho vyvíjí a shání se na ní peníze, že to pro všechny znamená peklo na zemi. Jenže úspěch knihy byl fenomenální a do roku 1993 vyšlo dost neskutečných 43 vydání!

interview-withe-the-vampire_5

Když se dala produkce konečně do pohybu a navzdory přání autorky byla hlavní záporná role Lestata obsazena Tomem Cruisem, začaly pro britský bulvár doslova žně. Autorka se netajila tím, že by v hlavní roli viděla někoho jiného a ani novináři nebyli o úspěchu Cruise v roli upíra příliš přesvědčeni.

 

Produkci poznamenalo také úmrtí jednoho z hlavních předstvitelů. Roli novináře měl totiž původně hrát mladý talent River Phoenix, který ale těsně před natáčením zemřel na předávkování drogami v jednom nočním klubu. Tato tragická událost poznamenala hned několik dalších mladých herců, kteří se tentkrát vyskytovali v okolí a dodnes vyvolává spekulace, co se ten osudový večer vlastně stalo. Na jeho místo nastoupil Christian Slater (Jméno růže), který svůj honorář věnoval na charitu a filmaři zesnulému mladíkovi celý film připsali v závěrečných titulkách.

interview-with-the-vampire_3

Zřejmě pro všechny bylo ale absolutním překvapením obsazení desetileté holčičky do role upírky, tedy vlastně už dávno dospělé ženy v těle dítěte. Tu ztvárnila Kirsten Dunst a je třeba říct, že naprosto brilantně. Ostatně posuďte sami.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

 

Jestliže obsazení vypadá na první pohled skvostně, není veřejným tajemstvím, že herci se mezi sebou moc nemuseli. Hlavně Brad Pitt (Sázka na nejistotu, U moře, Železné srdce) byl nešťastný ze své role a skutečnosti, že hraje druhé housle Tomu Cruiseovi. Snažil se z projektu dostat těsně po vypuknutí natáčení. Štvaly ho těsné kostýmy, kontaktní čočky, co musel nosit i make-up, který musel každý den absolvovat v maskérně. Producent David Geffen ale Pittovi pochopitelně neustoupil, takže si svůj pomyslný kalich hořkosti musel vypít až do dna. Cruise se naopak snažil ostatním hercům i režisérovi vyjít maximálně vstříc. Na produkci si vynutil speciální tunely mezi maskérnou a placem, že herci nemohli být spatřeni všudypřítomnými novináři. Diváci se tak nedočkali jediné fotografie herce v upírském make-upu z natáčení až do data premiéry.

 

Interview s upírem je epický příběh, odehrává se po několik staletí a na rozdíl od staromódního klasického Draculy nebo Nosferatu představuje upíry jako společenství predátorů. V roce 1994 byli upíři v módě. Zasloužil se o to sám velký mistr Francis Ford Coppola, když svou velkorysou divadelní adaptací Draculy natočil spektákl, který celosvětově vydělal skoro čtvrt miliardy dolarů. Hollywood byl tedy hladový po dalším epickém příběhu s upíry a novela Anny Rice mohla být hodně dobrou odpovědí.

Interview-with-the-vampire_4

A neošidilo se vůbec nic. Filmový architekt Dante Ferreti vytvořil brilantní výpravu, kde je spousta koloniální architektury, historické Paříže a Londýna, Elliot Goldenthal napsal fantastickou hudební partituru a vynikající jsou i herci tolik nenáviděné kostýmy. Na rozdíl od věčně experimentujícího Coppoly, který do Draculy dostal exotické Japonsko, pak Interview s upírem sází na starou dobrou klasiku.

 

Film šel do kin a novináři film hodnotili vesměs kladně, ale už od premiéry rozdělil publikum do dvou neslučitelných táborů. Zatímco některým bylo obsazení Toma Cruise srdečně jedno a přesvědčil je, byla tady a stále je celkem početná skupina diváků, která ho v roli temného upíra nikdy nepřijala.

 

Interview s upírem je mimořádně kvalitně natočený epický spektákl, který se stal po právu hitem a myslím, že i po více než dvaceti letech je důkazem, že Neil Jordan natočil opravdovou klasiku.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist