Podfukáři (2013)

Tradičně skvěle to jiskří mezi Jesse Eisenbergem a Woody Harrelsonem, kteří si evidentně sedli při natáčení Zombielandu a skvělou společnou scénu mají i Morgan Freeman a Michael Caine. U druhých dvou jmenovaných by si však scenárista vysloužil několik ran holí přes záda za potenciál, který promarnil. Tady se však dostáváme k problému, který podle mě nastal. Nemohu se totiž zbavit pocitu, že někdo z filmu něco odstranil a jsem docela zvědavý, jak bude vypadat film při uvedení do domácího kina, kde podle mě objevíme řadu alternativních a vynechaných scén. Velmi bych se divil, kdyby postava Michaela Cainea takhle vyšuměla do ztracena. Nebojte se, že bych však prozradil cokoli z děje, u nás na Realfilmu nespoilerujeme, každopádně snad nic nezkazím, když prozradím, že jak u Freemana, tak Cainea dojde k řadě netušených scenáristických zvratů, které nejsou úplně pitomé, jen jsou místy trochu nedotažené. Přiznám se, že ani po sledování vystřihnutých scén jsem některé věci pořád nepochopil.

Ostatně scénář prošel mnoha úpravami. Původně se jmenoval Four Horsemen, nefigurovala v něm žádná žena a hlavní role měli hrát Phillip Seymour Hoffman, Hugh Grant, Jim Carrey, Sacha Baron Cohen a Colin Firth. Producenti se však rozhodli ansámbl podstatně omladit a povolali do zbraně Jakea Gyllenhaala nebo Amandu Seyfried, jenže těm se scénář příliš nezamlouval a došlo ke castingu, který vidíte v přehledu herců.

Zvláštní uznání si musí vysloužit kameramani filmu. Letterier měl zřejmě dost trikových záběrů v Souboji titánů a rozhodl se vrátit k poctivé filmařině. Akční sekvence tak snímal Mitch Amundsen („Wanted„)a jedním dechem je třeba dodat, že automobilové honičky mají skvělou dynamiku a hlavně jsou staromilsky kompaktní. Nic nepotěší oko cinefilovo tolik jako stará dobrá jízda vítězící nad stroboskopickým střihem. Famózní scény z kouzelnických čísel pak snímal Larry Fong („Super 8„, „Watchmen – Strážci„) a Leterrier se dušuje, že spoustu triků dělali herci skutečně sami. Na to konto bych mu rád vzkázal, že až takhle by nás diváky ale houpat neměl. Něco jo, ale některé scény jsou viditelně CG. Každopádně herce učil kouzlit skutečný kouzelník David Kwong.

Film se natáčel na autentických lokacích, takže uvidíte skutečné Las Vegas a dále města Paříž, New York a New Orleans. Zvláště u posledně jmenovaného místa mi to přišlo velmi zajímavé už kvůli tradici vúdú tohoto slavného jižanského centra.

Docela mě pobavila jedna historka z natáčení, která se přihodila Michaelu Caineovi. Přeci jenom už je to starší pán a tak si v pauze zdřímnul ve své šatně. Jenže ochranka si myslela, že už všichni odešli a tak ho tam zamkli. Chudák se probudil uprostřed noci a zoufalý bušil na dveře. Vysvobodili ho však až ráno. Vsadím se, že docela litoval, že v tu chvíli neumí kouzlit.

Když jsme psali preview k tomuto snímku, tak jsme zmiňovali, že kouzelnické filmy jsou obecně docela komerční netáhla. Letos se o tom přesvědčili tvůrci snímku „The Incredible Burt Wonderstone“. Pokud si však vzpomeneme na brilantní film „Dokonalý trik“, kde exceloval v jedné z hlavních rolí i Michael Caine je třeba také připomenout, že jen v kouzelnících to nakonec zřejmě nebude.

Podfukáři jsou pro mě velmi příjemným překvapením. Film, který se mi od začátku jevil spíš jako outsider se dovedl přeměnit v solidní limonádu se špičkově nasnímanou akcí, řadou milých hereckých výstupů a velmi slušným soundtrackem. Nevím jak Vám, ale mě tohle prostě stačí k tomu, abych řekl, že tenhle film doporučuji ke zhlédnutí, v aktuálním roce jsme ho vybrali mezi největší pecky roku a právem ho řadím mezi novou klasiku.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist