Vítězové 69. MFF v Cannes

I Daniel Blake

Zlatou palmu získalo britsko-francouzské drama I, Daniel Blake (Já, Daniel Blake) slavného anglického režiséra Kena Loache o tesaři, který je odkázán na sociální dávky potom, co se sám zraní v zaměstnání a svobodné matky, která je na tom naprosto stejně. Pro Loache je letos získaná palma již druhá v pořadí, tu první získal v roce 2006 za válečné drama Zvedá se vítr s Cillianem Murphym.

Grand Prix obdrželo francouzsko-kanadské drama Juste la fin du monde (Jen konec světa) sedmadvacetiletého kanadského režiséra Xaviera Dolana. Cenu poroty si z Cannes odváží snímek American Honey, který natočila britská režisérka Andrea Arnold.

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon v Cannes získal Íránec Šaháb Hosejní, kterého znáte z oskarového filmu Rozchod Nadera a Simin, ostatně nový snímek je od stejného týmu filmařů a v kategorii nejlepší herečka zvítězila Jaclyn Jose z Filipín.

Velkým překvapením je udílení cen za nejlepší režii. Tu totiž obdrželi jednak francouzský filmař Olivier Assayas fantasy horor Personal Shopper natáčený i v Praze, který během projekce zažil bučení publika a rumunský mistr Cristian Mungiu, který už vyhrál potřetí na velkém áčkovém festivalu, za film Bacalaureat.

 

Přidat komentář

TOPlist