Götz George – německá herecká superstar

Götz George patřil k nejznámějším německým hercům a po řadu dekád učarovával divákům jako chameleon schopný velkých výkonů.

Schimanski/ 01

Götz George se narodil 23. července 1938 v Berlíně a už od 50. let hrál velké role na divadle. Ostatně měl k tomu všechny předpoklady, protože pocházel z úspěšné herecké divadelní rodiny a už od dětství se pohyboval mezi německou bohémou. Ať si to odbydem hned na začátku. Svou divácky nejslavnější roli komisaře Horsta Schimanskiho začal hrát v roce 1981. Televizní seriál Tatort natáčený německou veřejnoprávní televizí od 60. let se stal ikonou televizního žánru, kterou posléze okopírovaly i televizní sekce velkých hollywoodských studií. Komisař Schimanski vyšetřující případy na Kriminálce v Duisburgu byl hodně netradičním hrdinou a zdaleka nejúspěšnějším příspěvkem v celém Místě činu. Samotný herec Horsta po svou kariéru formoval k obrazu svému. Poslední epizodu pak televize odvysílala v roce 2013, tedy po neskutečných 31 letech a pořád se na něj dívalo několik milionů diváků.

Götz George se ale v mládí objevil i ve veleúspěšných adaptacích příběhů Karla Maye – Poklad na Stříbrném jezeře, Mezi supy nebo Vinnetou a míšenka Apanači natáčených v 60. letech.

aus einem george

George diváky doslova šokoval v roce 1977, když ztvárnil prvního osvětimského velitele Rudolfa Hesse v polodokumentárním dramatu Aus einem deutschen Leben režiséra Theodora Kotully. V Georgově podání byl Hess hodným a spořádaným občanem, který jen plnil svou povinnost. Kotulla, bývalý filmový kritik, snímek natočil podle vzpomínek samotného Hesse a knihy Smrt je mým řemeslem.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

abwarts

Diváky o svém hereckém talentu přesvědčil také v komerčním megahitu Výtah (Abwärts) režiséra Carla Schenkela z roku 1984, pro kterého byl tento snímek vstupenkou do Hollywoodu. Během pátečního večera se stane nesourodá čtveřice nedobrovolnými vězni ve výtahu v mrakodrapu ve Frankfurtu. Ve výšce 120 metrů se pak začne odehrávat nebývalé akční drama. Kolegové z reklamky Jörg (Götz George) a Marion (Renée Soutendijk), individualista Pitt (Haennis Jaenicke) a účetní Gössman (Wolfgang Kieling) s kufrem plným zpronevěřených marek stráví v tomto napínavém příběhu hodně perné chvilky před příjezdem hasičů. I škarohlídi v německém tisku uznali, že domácí film je schopen slušných výkonů na poli akčního thrilleru, jenž je přeci jen doménou Hollywoodu.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

schtonk

Mimořádného úspěchu dosáhl George také v dramatu Schtonk z roku 1992, které bylo nominované na Oskara. V roce 1983 vydal časopis Stern deníky Adolfa Hitlera a když se ukázalo, že se jedná o podvrh, stal se z toho jeden z největších žurnalistických skandálů celého Německa. Satira o moci tisku režiséra Helmuta Dietla byla diváckým i kritickým úspěchem.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

totmacher-george

Zřejmě největšího hereckého úspěchu dosáhl v dramatu ve styly slavných německých „Kammerspiel“ Totmacher, za který získal Volpiho pohár na MFF v Benátkách. Totmacher je jeho obrovským hereckým sólem. Děj filmu je v podstatě výslech muže obviněného ze sériových vražd 27 chlapců a děj se sestává z 80 stran protokolu, který filmaři pokrátili z 400 stran výslechů. Výsledek je intenzivní a šokující herecké drama, jež mělo ohromný kritický úspěch.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Götz George zemřel 19. června po krátké a těžké nemoci, včera o tom informovala média.

Přidat komentář

TOPlist