Nejlepší současné evropské seriály

Kvalita se přesouvá do televize a VOD a ačkoli jsou tvůrci, kteří tento trend moc nemusí, tento fenomén nelze ignorovat.

 

Quentin Tarantino nebo Oliver Stone mají s televizí strašné zkušenosti a první chce kromě filmování zasvětit po desátém snímku kariéru divadlu, tak Oliver Stone řekl v týdnu novinářům, že si nedovede představit rozmělňovat své látky do několikahodinových show, takže seriál Snowden rozhodně nespatří světlo světa. James Cameron pak zažil hodně nepříjemné chvilky, když mu i přes vysokou sledovanost zrušili v televizi hýčkaný seriál prakticky přes noc a nedali mu ani pořádně vědět.

 

Jenže na druhé straně Steven Soderbergh natočil autorský dvacetidílný špičkový retroseriál Knick, David Fincher zkoumá odvrácenou stranu americké politiky v House of Cards, Martin Scorsese vzkřísil gangstery v Boardwalk Empire, Ridley Scott má v televizi celou řadu projektů, José Padilha natáčí geniální show Narcos a Guillermo Del Toro solidně straší se show Strain. Všechny programy pak nejsou klasickou televizí, ale spíš delším filmem s promakanými postavami. A co Evropa? Jak jsme na tom my?

 

Tom Tykwer právě točí v Berlíně unikátní vysokorozpočtový seriál Babylon, ale už i na starém kontinentě se můžeme pochlubit skvělými filmovými seriály, tak se mrkněme na ty největší pecky. Řec je samozřejmě o současnosti.

most

Most (Dánsko/Švédsko/Německo)

Vyloženě filmově natočený seriál má už 3 řady, každá čítá deset epizod a vznikají jinak než v Americe, tedy nikoli podle sezón. V Evropě jsou uváděny ob rok od roku 2011, takže dvojka 2013 a trojka 2015. Seriál se odehrává v dánské Kodani a švédském Malmö, městech spojených Öresundským mostem.

Na začátku první řady seriálu je na tomto mostě nalezeno rozpůlené ženské tělo, jehož jedna polovina leží na dánské a druhá na švédské straně mostu. Proto začíná společné vyšetřování vraždy dánským policistou Martinem Rohdem a švédskou kriminalistkou Sagou Norénovou. Seriál má výbornou atmosféru, dobrý příběh a především špičkově prokreslené charaktery. Uvádí ho Česká televize.

idris_elba_luther

Luther (Velká Británie)

 

Neil Cross smíchal Holmese s Columbem a dal mu tvář výborného Idrise Elby. A výsledek? Dosud čtyři odvysílané řady, natočená ruská verze s Konstantinem Lavroněnkem, prodaná licence Foxům na americkou verzi a především plánovaná velká filmová verze s Idrisem Elbou v hlavní roli. Seriál se odehrává na londýnském oddělení vražd a vysílá se od roku 2010.

 

Na začátku první řady se seznámíme s komplikovaným detektivem Johnem Lutherem, který sice geniálně řeší případy, ale je plný vnitřních démonů a jeho pojetí spravedlnosti se často ne úplně slučuje se zákonem. Luther je hodně zajímavá postava, má v sobě mix machismu, skryté agresivity i něžného citu, což by mohla být pro horšího představitele hlavní role doslova vražedná kombinace. Seriál uvádí rovněž Česká televize.

 

foto Emanuela Scarpa

foto Emanuela Scarpa

Gomorra (Itálie/Německo)

Vzpomínáte na legendárního komisaře Cattaniho v kultovní sérii Chobotnice? Po fenomenálním úspěchu filmu Gomora, který naleznete také u nás na Realfilmu a několika knih italských investigativních novinářů, sebrali italští a němečtí producenti hozenou rukavici a přišli s brutální a zvrhle reálnou show, která jde do hloubky organizovaného zločinu, který z italského podhoubí přerostl v mezinárodní problém.

 

Seriál má dosud tři řady a točí se od roku 2014. V prvním dílu se seznamujeme s jedním z nejmocnějších mužů neapolského podsvětí – mafiánským bossem Pietrem Savastanem. Jeho klan ovládá velkou část obchodu s drogami v chudých čtvrtích Neapole. Savastanovi dělá vrásky výbojný konkurent Salvatore Conte a rozhodne se mu udělit lekci. To, co mělo být pouhým varováním, se však zvrhne v krveprolití se ztrátami na životech na obou stranách. Vše vnímáme očima mladého člena gangu Cira, který za pokorným výrazem skrývá velké ambice. Navíc má velký vliv na bossova syna Gennara – rozmazleného a neschopného maminčina chlapečka. Seriál rovněž uvádí Česká televize a rozhodně je mládeži nepřístupný!

Přidat komentář

TOPlist