American Crime Story aneb jak se dělá kvalitní televize

Ryan Murphy je génius a ti to mívají těžké. Polovina veřejnosti ho nemusí, je přiznaný gay a dostal do primetimeu příběhy, které by se tam ještě před pár lety nikdy nedostaly. Nyní zfilmoval příběh O.J.Simpsona a nezbývá nic jiného, než smeknout.

crime_story_1

Ryan Murphy  (Scream Queens, American Horror Story) natáčel fantastickou show Nip/Tuck, kterou televize Nova vysílala jako Plastická chirurgie s.r.o. Nepřiklášlený pohled do zákulisí plastické chirurgie plný cynismu, fušeřiny, pornohvězd a dokonce i incestu se na obrazovkách stal hitem a vydržel tam několik let. Pak svou pozici stvrdil sérií American Horror Story, kde vrátil na výsluní povadlou hvězdu Jessicu Lange (Zlomené květiny), která je úchvatná a objevil spoustu tváří do současného Hollywoodu. Ač horrorový fanda tento seriál má vždy skvělý začátek a po čtvrtém díle každé série mě začne nudit a přestanu s jeho sledováním.

 

Jenomže nyní Ryan Murphy vyměnil Horror Story za Crime Story a přizval na palubu ostříleného matadora Johna Travoltu, který tuhle show produkoval z pozice hlavního producenta, ale zahrál si v ní i jednu z hlavních rolí. A je to také on kdo tuhle show může směle postavit vedle takových špičkových hereckých televizních show jako House of Cards nebo True Detective. A dobré zprávy pro něj nekončí. Televizní seriál vyrobil FX, což je televizní divize Foxu a dneska ráno sérii koupil do celosvětové streamovací distribuce Netflix. Pokud k tomu připočteme 14 nominací na neprestiženější americké televizní ocenění Emmy je skutečně důvod tuto vytříbenou show představit.

crime-story-3

Desetidílná série sleduje soudní proces s O.J.Simpsonem. V první epizodě se seznámíme s charaktery a dojde i k představení zločinu, který však v celé sérii nikdy neuvidíme. Tvůrci si tak chytře nechávají napětí do poslední minuty, udělal to nebo neudělal? Ačkoli všichni dobře víme, že O.J. sedí za mřížemi jeho případ je neskutečně fascinující a odhaluje mnohé z amerického justičního systému. Tenhle seriál však bude fungovat po celém světě, a to díky brilantně napsaným postavám. Takhle to má totiž vypadat.

 

Série pečlivě představí oba týmy právníků a prokurátorů, ukáže přednosti a slabiny každého z nich a pak s nimi velmi obratně míchá v průběhu celé série. To vše ale funguje zejména díky špičkově vybranému castingu, ve kterém excelují titulní Cuba Gooding Jr., John Travolta, Sarah Paulson, absolutně dokonalý Courtney B. Vance jako Johnny Cochran, Nathan Lane, Sterling K. Brown, Kenneth Choi a pro mnohé bude velkým překvapením David Schwimmer jako Robert Kardashian, tedy otec těch Kardashianových děvčic!

crime_story_2

Autory show však není jen Ryan Murphy, který je v prvé řadě producent, ale scenáristické duo Scott Alexander a Larry Karaszewski, což jsou gentlemani jež napsali Formanovi výborného Larryho Flynta, Timu Burtonovi Eda Wooda nebo adaptovali Kinga ve výborném Pokoji 1408. Na režijní sesli se pak čtyřikrát posadil Ryan Murphy, pětkrát Anthony Hemingway a jeden díl, který byl excelentní, natočil na dva Oskary nominovaný John Singleton, který si díky svým excesům s drogami, striptérkami a blbými scénáři bohužel hodně pošlapal kariéru, jež byla ve svých počátcích dokonce zařivější než u Quentina Tarantina, o čemž si dnes může nechat jenom zdát. Kdyby se ale chytil nějaké takové show jako tohle snad by si mohl ještě navrátit reputaci jako třeba jiný padlý velký film M. N. ShyamalanWayward Pines.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist