Tohle je náš svět (2016)

tohle_je_nas_svet_5

Přiznám se, že útěky mimo civilizaci jsou mi cizí. Ne, že bych byl až takový měšťák, naopak, jako starý skaut dokážu rozdělat oheň na mokrém sněhu, uvařím si v lese čaj a polévku, aniž bych k tomu musel vyhledat obchoďák nebo vietnamského kamaráda ve večerce. Do Ramba mám a vždycky jsem měl, ale hodně daleko, samozřejmě. Ale už v tom žití v souladu s přírodou vidím trochu něco jiného, než když mi bylo dvanáct nebo šestnáct a i přes civilizační výdobytky a establishment, který nesnáším stejně jako hlavní hrdina filmu nemám potřebu dramatické revolty proti našemu způsobu života.

 

Tohle je náš svět bude českému divákovi bližší, než většina americké produkce. Film je totiž natočen ne jako konkrétně příběh na konkrétním místě, ale jako alegorie, která se shodou okolností odehrává v USA. Možná totiž nějakého podobného magora ve svém okolí také máte a znám i spoustu lidí, kteří ač v pracovním procesu s touto myšlenkou koketují alespoň čtením knih nebo chozením na přednášky o alternativním způsobu života. Moje ex-přítelkyně mi rovněž vyprávěla i o jejím kamarádovi alternativci, který takto začal skutečně žít na jednom starém mlýně. Možná jste dokonce viděli i nedávný dokumentární snímek o kočovné české rodině.

tohle_nas_svet_7

Takže jak to vlastně je? Neměl by se člověk na všechno vykašlat, odjet do lesů, vzít si ostrý nůž a vrátit se do doby pravěku? Film vám na tohle neodpoví a vlastně ani nechce. Nebude vám vnucovat autorův světonázor, i když se samozřejmě v rámci děje přikloní k nějakému řešení. Tenhle film je totiž o hledání, o kladení otázek a vršení situací a vzhledem k tomu, že je z větší části koncipován jako road movie, má i velmi vhodně zvolenou formu, která obsah atraktivně zabalí.

 

Přiznám se, že jsem film chtěl vidět ze zvědavosti a jelikož mám rád filmy Viggo Mortensena, o jehož výkonu se všude hovoří v superlativech, tak jsem se rozhodl snímek zhlédnout. A to spíš navzdory doporučení tuzemských dramaturgů, než proto, že bych na ně dal, protože mám ještě v živé paměti projekci čínského samurajského filmu, při jehož  sledování jsem si chtěl hodit mašli nudou, což v případě Malého sálu Lucerny není zrovna jednoduchá záležitost. Ke cti Aerofilms to nebyl film od nich, ale od jiného artového distributora.

captain_fantastic_film_2

Tohle je náš svět je film tvůrce, který ví co chce říct a také jak to říct. Ve filmu jsou vyhrocené momenty, ale nikdy to není za cenu, že by to šlo proti srsti, jak je poslední trend v severské kinematografii, kde je vám kolikrát až stydno, kam až voyerství může zajít. Hlavní hrdina má sice svůj názor ale respektuje také názory druhých, dává jim příležitost mu jeho pohled vymluvit a mě osobně si v tom film hodně získal. Díky tomu je totiž sledování i motivace hrdinů, jakkoli kontroverzní, příjemná záležitost a přitom zůstává nesmírně emotivní. Počítejte s tím, že se budete stejně tak smát jako plakat. Tohle je stejně jako Hollywood, horská dráha emocí, ale bez CGI efektů a drahých hvězd a také to jde.

 

Film je bezesporu velkým sólem Viggo Mortensena, ale ve vedlejších rolích určitě strhává pozornost také dědeček v podání bezvadného Franka Langelly, který už mnohokrát dokázal, že je herecká extraliga a ani on není černobílý padouch. Uznání a pozornost si zaslouží také dětský ansámbl a myslím si, že by nebylo od věci, kdyby se tenhle film klidně zaškatulkoval do žánru rodinného filmu, kam určitě také patří.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Tohle je náš svět je jeden z nejlepších amerických nezávislých filmů v české kinodistribuci, dokonce bych řekl, že od majstrštyku Chlapectví, tady takhle dobrý představitel americké nezávislé scény uváděn nebyl a s klidným srdcem ho doporučím ke zhlédnutí.

 

PS: Zajděte si na tenhle film spíš do nějakého neformálnějšího jednosálového kina, kde se čepuje pivo, protože tohle opravdu není film do míst, kde šumí cola a smrdí popcorn.

Pages: 1 2

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Heuréka, moje předpověď vyšla! Mortensen je nominovaný na Oskara a tak se nemusím koukat na Babovřesky!

Přidat komentář

TOPlist