Král nezávislých Jim Jarmusch básní v novém filmu Paterson nejen obrazem

Filmy Jima Jarmusche v českých kinech, to je takový malý svátek. Jarmusch netočí nikterak pravidelně a jeho snímky jsou vždy něčím specifické a zajímavé. Výjimku nebude tvořit ani Paterson.

paterson-foto-credit-mary-cybulski-cannes-film-festival

paterson-foto-credit-mary-cybulski-cannes-film-festival

Paterson je Jarmuschův aktuální film, který natočil podle vlastního scénáře a představil ho v květnu festivalu v Cannes. Děj se odehrává v městě Paterson v New Jersey a vypráví příběh řidiče autobusu a skrytého básníka Patersona (Adam Driver Star Wars: Síla se probouzí, Půlnoční dítě). Jeho manželku Lauru hraje  podle kritiků z Variety roztomilá íránská herečka Golshifte Farahani. V dalších rolích se zde představili například Masatoshi Nagase, Jared Gilman a Kara Hayward. Kameramanem snímku byl režisérův dlouholetý spolupracovník Frederick Elmes (Modrý samet).

Jim Jarmusch

Jim Jarmusch, zřejmě největší odpůrce digitálního věku v současné kinematografii natočil naprosto vymykající se film současné běžné produkci. Jeho pomalé tempo a popis cesty z práce a do práce od 6 ráno do 6 do večera a pak následné procházky se psem a pivíčko na rohu v baru s pár kámoši opravdu nemá nic společného se současnou popcornovou kinematografií.

Jarmusch oslavuje styl života v padesátých letech a odkazuje na něj i ve výpravě a především v hlavním hrdinovi. Film se však odehrává v naprostém bezčasí, protože hlavní hrdina jde se svou manželkou do kina na horrorový film z roku 1932 Ostrov ztracených duší! Paterson je podle kritiků z Variety film zdařilý, nicméně stojící mimo vše na co v roce 2016 chodíme do kina. A to je zřejmě ten důvod proč na Jarmusche chodí jeho početné publikum tak rádo.

Podívejte na 3 oficiální videa z filmu z festivalu v Cannes

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/box-of-film.jpg

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Paterson je už v kinech a jako obvykle se naprosto vymyká všemu, co se aktuálně hraje. Připomeňte si ho v tomto preview.

Přidat komentář

TOPlist