Čína a Malajsie mění tvář filmového průmyslu

A je to opět tady. Asie opět přidělává vrásky svou pružností, která ani v USA, natož Evropské unii nemá v žádném případě konkurenci. A zdá se, že bude hůř.

 industry_main_bild

   Přestože česká média informují o tom, zda je v současnosti na koni víc Donald Trump nebo Hillary Clinton, zdá se že podle magazínu Variety americkému kongresu už pomalu začíná docházet trpělivost, jakým způsobem nemůže ovlivňovat zábavní průmysl v oblasti filmu. Filmový průmysl je sice třeba menší, než hudební nebo počítačový, ale stále je to segment vydělávající miliardy dolarů a letošní léto je mírně řečeno tristní. Čína je totiž zásadním, ne-li dokonce největším, investorem v Hollywoodu a v Říši středu došlo k poměrně zásadnímu rozhodnutí, že na čínský trh se bude uvádět pouze limitované množství hollywoodských spektáklů.

now-you-see-me-2

Hollywood tak musí řešit mnohá omezení už v samotných námětech a zároveň čelit ideologickým názorům na vlastní tvorbu, kterou vysoce postavení Číňané dost opovrhují. Výsledek je, že jestli loni Hollywood v Číně skóroval, letos zažívá velmi drsné probuzení. Pokud se nějaké hollywoodské filmy vůbec dostaly na druhý největší trh světa, tak samozřejmě vydělaly jmění, problém je, že většina blockbusterů se do Číny nedostala. Za všechny jmenujme snímek Podfukáři II  natočený čínským režisérem. Film měl jen průměrné kritiky ve většině evropských a amerických médiích, ale díky Číně vydělal srovnatelně s dvakrát tak drahým Star Trekem. I to je ostatně důvod, proč dnes dostal padáka jeden z hlavounů Paramountu, který musí v Číně významně vyklízet pozice po veleúspěšném loňském a předloňském tažení.

 

Na druhou stranu čínský kapitál pumpovaný do Hollywoodu úspěšně bobtná, řídí podstatu většiny americké lidové zábavy a navíc se samozřejmě někde odepisuje. Je tedy celkem logické, že současná situace je pro Američany extrémně nevýhodná a skutečnost, že se stala politickým tématem vlastně až tak nepřekvapuje.

_D3S2056.NEF

Zajímavé zprávy pro světové filmové producenty přichází po Vietnamu z Malajsie. Malajsie totiž začíná nabízet 30% daňové vratky. Jedním z prvních podpořených projektů je dvojka MechanikaJasonem Stathamem a přiznám se, že jestliže jsem z kraje trochu pochyboval o komerčním smyslu celého projektu, současné informace dávají jasně najevo, že to je hodně dobře promyšlený byznys. Mimochodem dvojka Mechanika už má stejné tržby jako jednička a díky vratkám úplně jiné náklady. Ostatně film také produkovaly nezávislé investorské skupiny mimo klasický studiový systém. Jestli bude známý výběrčí daňových vratek Jan Hřebejk točit další Pelíšky v Malajsii, Variety taktně mlčí.

Přidat komentář

TOPlist