Mogul Tom Cruise

Robert Redford

Potápějící se společnost United Artists vzpomínající na zašlé časy Rockyho, Jamese Bonda nebo filmů Woodyho Allena udělala Cruiseovi a jeho producentské partnerce Paule Wagner nabídku, která se neodmítá. Když tě vyhodili u tvého domovského studia, můžeš řídit svoje vlastní. Cruise na tom začal okamžitě makat. Povolal k sobě dalšího vydědence studiového systému a propagátora nezávislých filmů, bez kterého bychom dodnes nikdy neznali třeba Quentina Tarantina, Roberta Redforda, kterému umožnil natočit film podle svého výběru. Redford obsadil sebe, Meryl Streep a do náročné role i Toma Cruise. Hrdinové a zbabělci se i přes svou solidní kvalitu hitem nestali, k Oskarovému ceremoniálu se nedostali ani vzdáleně a Cruise začínal chápat složitost situace.

Film Valkýra (2008) se začal připravovat v okamžiku, kdy Cruiseovi klesla popularita pod bod mrazu. Představa, že zrovna on ztvární německého národního hrdinu Stauffenberka uvedla naopak německou veřejnost na bod varu. Díky zdravému přístupu režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka, který natočil ceněný film Životy těch druhých se otevřela diskuse o podobě filmu a nikoliv jen obsazení. Navíc byl naprosto přehlížený fakt, že režisérem je Bryan Singer, který natočil tak žánrově výjimečné snímky jako Obvyklí podezřelí nebo Nadaný žák. Když se ukázalo, že film má šanci být dobrý, začaly se věci dávat do pohybu. Film mohl často vzniknout v autentických lokacích celé operace a patří k vrcholům žánru.

V létě 2008 se začala v amerických kinech promítat akční válečná parodie Tropická bouře, kde se k velkému překvapení ukázal Tom Cruise v roli mimořádně sprostého producenta bez skrupulí. Film vzniknul v produkční stáji Paramountu a stal se hitem. Díky youtube a MTV se brzy rozkřiklo, že Tom Cruise nakonec možná nebude úplně tak špatnej, jak se všude píše. Podle mě právě úspěch Tropické bouře Cruise vrátil na oči veřejnosti v pozitivním světle.

Před premiérou Valkýry se ale opět začaly rojit spekulace. Film byl nejprve promítnut v Kanadě a v americkém tisku se začalo šuškat o tom, že Valkýra udělá pomyslnou tečku za Cruiseovou kariérou. Světem se začaly šířit první reakce na film, který dosud nikdo neviděl, ale v Čechách už se psalo, že Cruise herecky nepřesvědčil a film propadne. První analytické předpoklady popisovaly Valkýru jako jasný propadák. Odhadovaly se tržby o premiérovém víkendu kolem 10 milionů dolarů. Jenže…

Film vydělal skoro dvojnásobek a ti samí analytici začali předpovídat tržby těsně pod hranicí 80 milionů. Nakonec film vydělal 200 milionů v celosvětových kinech a dalších téměř 27 milionů na nosičích DVD.

Pages: 1 2 3 4 5

Přidat komentář

TOPlist