Bratříček Karel (2016)

KK 6810020_0004

Česko/Polsko, režie a scénář: Krystyna Krauze, hrají: Patrik Vojtíšek, Milena Sajtková, kamera: Jacek Petrycki, Daniel Šperl, Braňo Pažitka, hudba: Petr Haas, Střih: Matouš Outrata, Evženie Brabcová

 

79 min, barevný a černobílý

 

Film:

 

„Bratříček Karel“ ukazuje tragické osudy legendy dvou československých revolucí – 1968 a 1989. Dokument přibližuje spoustu neznámých událostí ze života Karla Kryla a představí zajímavé archivalie, které zatím nebyly širší veřejnosti známy.

 

Co bylo tak přitažlivého na „malém zpěvákovi s velkým hlasem“, že více než dvacet let po jeho smrti lidé stále zpívají jeho písničky a čtou jeho poezii? Jaké je místo umělce v tragických dějinách vlasti? Může jednotlivec ovlivnit chod dějin? Jaký vliv na psychiku tvůrce mají jeho traumatické zážitky z dětství? Byl Kryl obětí dějin svého národa? Milovaly ho davy, ale umíral opuštěný a zatrpklý – protože nikdy nedělal kompromisy. Tyto a další otázky se rozhodla položit autorka filmu Krystyna Krauze sama sobě a jeho přátelům a také zapátrat po možnch odpovědí skutečného Kryla.

 

Celovečerní dokumentární film o významné postavě českého barda na pozadí evropských dějin 20. století vznikl v česko-polské koprodukci. Kromě českých známých a příbuzných (Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jiří Černý, Karel Jadrný, Friedrich Taussig a další) vyprávějí o svých setkáních s Krylem také Poláci: Agnieszka Holland, Andrzej Zajączkowski,, Alfred Znamierowski, písničkářka Antonina Krzysztoń a zpěváci Jacek Kleyff a Michał Tarkowski.

 

Kromě nejslavnějších písniček, které nazpíval v češtině i polštině – Anděl, Jeřabiny, Rakovina, Veličenstvo kat, Pasážová revolta – uslyšíme promlouvat Karla Kryla z dosud nezveřejněných nahrávek z Rádia Svobodná Evropa a dalších amatérských záznamů.

 

Film je paralelním životopisem Karla Kryla a režisérky, která se narodila v polském Gdaňsku, ve čtvrti Oliva. Právě Gdaňsk se stal později kolébkou polské Solidarity a Krylova píseň Ve jménu humanity (v polské verzi Organy w Oliwie) byla první uměleckou reflexí událostí z prosince 1970, které se staly předzvěstí vzniku polského revolučního hnutí a následného pádu komunismu.

KK 681005_0018

Režisérka je zároveň vypravěčkou dokumentu, neboť její životní osud je úzce spjat tvorbou i osobními kontakty s Karlem Krylem, který je opředen ještě režisérčiným tvrzením, že jí Karel Kryl půjčil peníze, aby mohla dokončit studium na vysoké škole s tím, že mu to vrátí až bude vydělávat. To prozradila jak tiskovému servisu, tak i na setkání s novináři, na kterém jsme byli osobně přítomni. Jenže Karel Kryl, jak víme, předčasně zemřel, takže režisérka chápe tento snímek i jako splacení svého dluhu vůči panu Krylovi.

 

Je to zároveň paralelní příběh osudů našich sousedních zemí, vztahu Kryla k Polsku a Polákům. Karel Kryl zpíval spoustu svých písní v polštině: v roce 2014 v Čechách vyšla deska Solidarita – záznam koncertu v Německu, jenž Kryl věnoval polským exulantům, kteří se ocitli na Západě po vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981. Jeho osudy byly spjaté s Poláky od raného mládí a spolupráce s nimi v rádiu Svobodná Evropa toto přátelství ještě prohloubila.

 

V 80tých letech 20. století byl Kryl v Polsku velmi oblíbený díky samizdatové kazetě zpěvačky Antoniny Krzysztoń. Jeho nepovedený návrat do vlasti odstartovalo setkání exilu s občany Československa v polské Vratislavi dva týdny před sametovou revoluci.

 

Karla Kryla poslouchám už od svého dětství a vždy jsem ho choval a chovám i nadále ve velké úctě. Jeho mimořádné schopnosti v práci s jazykem a procítěnost projevu z něj jistě nejen v mých očích činí skutečnou legendu české kultury, navzdory tomu, že to byl v podstatě ,,jen“ písničkář. Dokument ho představuje ale i jako básníka.

 

Bratříček Karel oproti jiným dokumentům věnovaným Karlu Krylovi, které jsem dosud viděl, přináší řadu informací, co jsem nevěděl. Je v něm hodně informací z Krylova soukromého života, i když nečekejte žádný skandální bulvár, samozřejmě.

 

Bratříček Karel je zajímavý a dobře natočený dokument s řadou silných momentů, ať už komických nebo tragických a obstojí kromě informací o sledovaném osudu i jako film. Vysoko hodnotím práci s archiváliemi, Bratříček Karel totiž není typický český film mluvících hlav pronášejících moudra o nápravě světa, což je bohužel náš typický český dokumentaristický, ale hlavně publicistický nešvar, ale díky velké práci ve střižně tvoří jasně rozehraný příběh, ve kterém máte pocit, že skutečně sledujete Karla Kryla. Jako program na 17. listopadu mi přijde tento film jako dobrá volba pro návštěvu kina.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist