Doctor Strange (2016)

ldoctor-strange

USA, režie: Scott Derrickson, scénář: Scott Derrickson, C. Robert Cargill, Stan Lee, Jon Spaihts, Steve Ditko, hudba: Michael Giaccino, kamera: Michael Davis, střih: Sabrina Plisco, Wyatt Smith, hrají: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Rachel McAdams, Benedict Wong, Scott Adkins, Benjamin Bratt

115 minut, 2.35.1, 1.90 : 1 (IMAX – některé scény), ARRI Alexa, barevný

Film:
Arogantní špičkový lékař Dr. House tedy pardon Stephen Strange (Benedict Cumberbatch), zažije po strašlivé dopravní nehodě tvrdý pád na dno. Nemůže používat ruce, což je pro neurochirurga tvrdá rána. Jediný, kdo o něj má zájem a prokazuje mu péči a účast je Christine (Rachel McAdams), ale tu od sebe odežene. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se po radě s mužem zázračně uzdraveným po těžkém úrazu (Benjamin Bratt) vydá na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj.

Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu.

Drstrange_2

Doctor Strange je hodně očekávaný comics, protože v současnosti patří britský herec Benedict Cumberbatch (12 let v řetězechStar Trek: Do temnoty, Kód Enigmy) k nejpopulárnějším hercům, což překvapilo mnohé hollywoodské účetní, včetně jeho objevitele pro velký Hollywood Harveyho Weinsteina. Jak tedy utáhne Benedict Cumberbatch, jehož fanoušci na síti se hrdě označují jako „Cumberbitches“ vysokorozpočtový marvelovský comics byla samozřejmě otázka, na kterou už známe odpověď v podobě téměř 600 milionů dolarů za pár dnů v kinech.

Režiséra filmu Scotta Derricksona mám rád, jeho horrory Exorcism of Emily Rose a Zlověstný dokázaly jak talentovaný vypravěč je a jak to umí s atmosférou. Jeho výlety s většími rozpočty už takové pecky nebyly, i když Chraň nás od zlého docela ušlo, proto jsem byl zvědav, jak se vypořádá s komerčním výplachem od Marvelu. Přiznám se, že z mého pohledu jsou marvelovky čím dál horší a Avengers nebo Kapitán (Captain) America ukázaly tvůrčí bezradnost připomínající hru flašinetáře na Karlově mostě, který otáčí klikou a hraje jak kolovrátek. Nejhorším krokem tohoto studia v dějinách byl Deadpool, ale o tom na stránce pro milovníky kinematografie radši nebudu mluvit, to je strašná ubohost.

Drstrange_3

O to víc mě ale překvapil Ant-Man rafinovastí a humorem a na této vlně mě vlastně docela potěšil i Doctor Strange. Prozření neurochirurga sice jakoby vypadlo z kopíráku Iron Mana a úvod je kompilace Batmana začíná s Matrixem, ale díky Derricksonovi a opravdu skvostnému castingu v čele s vynikajícím Benedictem Cuberbatchem to drží celkem pohromadě. Hlavního padoucha výborně ztvárňuje dánská superhvězda Mads Mikkelsen (Hannibal, Hon, Casino Royale, Souboj titánů) a ženské barvy hájí Rachel McAdams (Spotlight, Bojovník, Půlnoc v Paříži, Hezké vstávání). Ve vedlejších rolích jsou další těžké váhy, oskarový sympaťák Chiwetel Ejiofor (Marťan, Potomci lidí, 12 let v řetězech) a oblíbenec Ridleyho Scotta Benedict Wong (Marťan), který mě pobavil v každém záběru asi ze všech nejvíc.

Přiznám se, že na hodinky jsem se párkrát kouknul a scény z Londýnského úkrytu by si zasloužily vícero zásahů od střihače, ale chápu, že kvůli efektům je to třeba natahovat, i když se tam vlastně nic neděje. Možná by občas neškodilo místo těch maníků u kompu dát prostor těm, co umí dělat filmy, tedy scenáristům.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist