Jak na věc (2002)

Jak na věc (2002)

Velká Británie/USA/Francie 2002, About a Boy, režie: Chris a Paul Weitzovi, scénář: Peter Hedges, Chris a Paul Weitzovi podle stejnojmenné knihy Nicka Hornbyho, hudba: Damon Gough, střih: Nick Moore, kamera: Remi Adefarasin, hrají: Hugh Grant, Toni Collette, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Victoria Smurfit

formát: 2.35:1, barevný, 35mm, délka: 101 minut

Nominace na Oskara za nejlepší adaptovaný scénář, nominace na Bafta – nejlepší adaptovaný scénář, nejlepší herečka ve vedlejší roli (Toni Colette) a více než 20 dalších cen a nominací

Film:

Will (Hugh Grant ) je bohatý playboy držící se hesla -,,ošustit, opustit“. Má peníze z autorských práv po svém otci, nic nedělá a je cynik. Jednou však přijde na to, že svobodné matky jsou snadným terčem jeho milovnických aktivit, protože dychtí po sexu a když zjistí, jaký je ve skutečnosti, tak ho sami odkopnou a ještě se mu omluví.

Proto se vydá do kroužku, kde se tyto ženy schází. Tam se seznámí i se Suzie, které namluví, že má malého syna. Jenže seznámí se i s třináctiletým Marcusem (Nicholas Hoult), který žije sám se svojí matkou (Toni Collete). Marcus je školní otloukánek a jeho matka je blázen, takže to nebude úplně tak přímočaré, jak to vypadalo na začátku.

Jak na věc (2002)

Když se sejde scenárista filmu Co žere Gilberta Grapea s tvůrci Mravence Z a Prci, prci prcičky může vzniknout opravdu cokoliv, jako třeba tato sympatická komedie plná britského humoru s několika opravdu nezapomenutelnými hláškami.

,,Jsem ostrov. Jsem blbá Ibiza.“

,,Oh, ne. Já jen, myslím, že tvoje osobnost má skrytou hloubku.“
,,Ne, ne, ne. V tom jsi se vždycky mýlila. Já jsem opravdu tak povrchní.“

,,Bylo to příšerný! Příšerný! Ale jet tak rychle za ambulancí bylo fantastický!“

,,Já si nic nemyslím. O nikom. O ničem. A vím, že právě to mi garantuje dlouhý život bez depresí.“

Protože je film mezinárodní koprodukcí, tak se nedrží striktně pravidel americké rodinné podívané a i přes několik klišé (polepšení hříšníka, finále na školní besídce) solidně funguje a nabízí řadu překvapivých momentů a komických politicky nekorektních situací. Asi málokoho napadlo, že se z tohoto filmu stane komediální trvalka, která nestárne a po pravdě s odstupem času Hugh Grant byl málokde lepší, než v tomto filmu. Skoro se to bojím říct, ale vypadá to, že Hugh Grant letos možná promluví i do oskarových nominací s filmem Božská Florence a jestliže se v devadesátých letech profiloval romantickým nekňubou ála Notting Hill a Čtyři svatby a jeden pohřeb, pak ve filmu Jak na věc ztvárnil typ postavy, která mu sedí možná ještě o trochu víc.

Jak na věc (2002)

Film má velmi vhodné obsazení, jestliže Hugh Grant se pro tuto roli snad narodil a v roli dospělého dítěte je skutečně okouzlující, pak také debutující Nicholas Hoult jako třináctiletý loser si velmi brzy získá divácké sympatie pro svou naprostou přirozenost. Možná si ho nespojujete s jeho současnou kariérou v extravagantním Mad Maxovi: Šílená cesta a X-Men: První třída. Nejdramatičtější roli má pochopitelně na Oskara nominovaná herečka Toni Colette a Rachel Weisz v epizodní roli svobodné matky hraje další svou kreaci komické roztržité intelektuálky.

Jak na věc střídá nenásilně a přirozeně komické okamžiky s dramatickými a vzhledem k jeho oblíbenosti na televizních obrazovkách se film docela zabydlel v programu kolem Vánoc. Film byl celosvětově velmi úspěšný a pokud si chcete udělat hezký večer a pobavit se s drahou polovičkou, tak Jak na věc je určitě správná volba.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist