Nejzajímavější gangsteři filmového plátna

S přicházející očekávanou gangsterkou Bena Afflecka, jejíž trailer si předsstavíme na konci článku se vraťme k osobnostem a filmům, které fascinuje svět za hranicí zákona. Podívejme se tedy na nebezpečná individua, která bychom v životě rozhodně nevystáli, ale jež na plátně často a rádi vyhledáváme. Tentokrát se, milí čtenáři, podíváme na zoubek nejzajímavějším gangsterům filmového plátna.

Nejslavnější gangsteři filmového plátna

Hollywood objevil gangstery, jak jinak než ve 30. letech, kdy začal doslova boom po filmech, kde jsou gangsteři v hlavních rolích. Vůbec prvním filmem tohoto subžánru je dnes již klasický snímek Mervina LeRoye Little Caesar z roku 1930. Gangster bez skrupulí Enrico Bandello (Edward G. Robinson) bez větších problémů odpráskne svého šéfa bandy. Jeho ambice a nesmírná ctižádost ho směřuje k nelegálním praktikám, které se snaží zamaskovat pod skutečné obchody, jenže policajti ho odhalí a na konci filmu vítězí spravedlnost.

Little Caesar je tak prvním hollywoodským filmem, kdy není hlavním hrdinou detektiv nebo policajt, ale gangster. Jedná se o selhání systému, důsledek hospodářské krize a jiné naplnění vize amerického snu. Mezi další významné filmy té doby patří film Public Enemy (srovnejte s Veřejnými nepřáteli) a pochopitelně původní Zjizvená tvář

Nejslavnější gangsteři filmového plátna

Ne jeden, ale hned celá skupina gangsterů proslavila fenomenální film Johna Hustona Asfaltová džungle (1950), který si tak trochu vypůjčil Tarantino do svých Gaunerů. Zločinec Doc Riedenschneider (Sam Jaffe) chystá se specialisty na vloupačky dokonalou loupež šperků. Po zločinu chce jeden z gangsterů zmizet i s lupem. Místo toho však dojde ke brutálnímu střetu končícím v pověstné krvavé lázni. Film se stal doslova legendou a byl nominovaný na 4 Oskary. Huston zde otevřeně nahlíží vůbec poprvé na psychologii gangsterů a nepsaných pravidel této lidské anomálie. Ve filmu se dále objevily hvězdy jako Sterling Hayden, Louis Calhern nebo Marilyn Monroe.

Nejslavnější gangsteři filmového plátna

,,Jsem příliš starej na to, abych hrál gangstera“, řekl režisérovi Williamu Wylerovi (Ben Hur) Humphrey Bogart, ale Hollywood dychtil úspěšnou divadelní hru The Desperate Hours oceněnou prestižním Tonym uvést do kin. V divadle gangstery hráli Karl Malden a mladičký Paul Newman. Wyler chtěl Spencera Tracyho a Humphrey Bogarta, ale nakonec se ukázalo, že přátelé v civilu spolu na plátně vůbec nefungují. K Bogartovi tak nakonec přibyl Fredric March.

Tři uprchlí gangsteři utečou z lapáku a schovají se u slušné rodiny. Očekávají dodávku peněz a proto si vezmou čtyřčlennou rodinu jako rukojmí. Po několika hodinách plných hrůzy se podaří snoubenci dívky a otci rodiny gangstery zneškodnit. Psychologická hra je základem nesmírně napínavého snímku s mimořádně prokreslenými charaktery a velmi uvěřitelným chováním postav v krizové situaci.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist