Černým koněm oskarové sezóny je drama Moonlight

Objev sezóny se jmenuje Barry Jenkins, afroamerický filmař, který natočil barvitý portrét života mladíka v afroamerické komunitě v Jižní Floridě, kde zachycuje tři období jeho mladistvého života.

moonlight_2

Režisér Barry Jenkins si položil dost zásadní otázku, jak vlastně vypadá život černé komunity v Americe? Ve svém vyprávění se chtěl zbavit obvyklých stereotypů, které se objevují na plátně. Adaptoval přitom divadelní hru In Moonlight Black Boys Look Blue Tarella Alvina McCraneye.

 

Černá komunita ovšem ve filmu Moonlight není jenom otázka rasy, hlavní hrdina snímku totiž kromě barvy kůže u sebe objevuje také menšinovou sexuální orientaci a klíčovým tématem snímku je uvědomění si vlastní identity. To vše je pochopitelně zasazeno mezi problémovou mládež Jižní Floridy.

 

Režisér Jenkins není pro americkou veřejnost neznámé jméno. Jeho celovečerní debut „Medicine for Melancholy“, odehrávající se v San Franciscu měl u americké kritiky velký ohlas a jeho druhý film má napříč americkou kritkou na serveru metascore absolutně neskutečných 99%.

moonlight1

Moonlight se odehrává během 16 let ve třech kapitolách a hlavního hrdinu Chirona (čte se Šarona) hrají tři herci. První kapitola Chirona zachycuje v 10 letech, pak po jeho příchodu na střední a třetí kapitola je Chironova raná dospělost. Americký magazín Variety upozorňuje, že ještě před deseti lety by se takový film vůbec nedostal do celostátní distribuce, a to zejména kvůli zachycení LBGT subkultury. Doba se ovšem samozřejmě změnila.

 

Ve filmu je citlivě zachyceno dospívání neduživého nesmělého kluka, kterému se spolužáci posmívají pro jeho vyměklost. Ukáže se model prodeje drog a zachytí se rodinné dysfunkční vztahy, z nichž ne všichni jsou pokrevní příbuzní. Film pak vrcholí Chironovým vstupem do života.

 

Moonlight byl natočen bez stativu ruční kamerou, takže má dokumentární ráz, neobsahuje poetické scény, které bychom v tomto žánru mohli očekávat, ale drsnou realitu bez příkras a zbavené stereotypu, ačkoli kritici upozorňují, že je to hodně na hraně. Ostatně když máte jednu z hlavních rolí hispánského dealera drog na Miami, tak je docela těžké balancovat na ostří nože, aniž by scenárista neuklouzl. Ze známějších tváří se ve filmu objevuje Naomie Harris (Bojovník, Skyfall), jinak je film obsazen u nás dosud neznámých herců. Mimochodem film vznikl také v koprodukci společnosti Plan B ovládané slavným hercem Bradem Pittem, která produkovala už filmy Sázka na nejistotu, U moře, 12 let v řetězech, Světová válka Z, Strom života, Skrytá identita). Film se hraje v amerických kinech od 21.10. a u nás dosud není premiéra ohlášena.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist