Maroko se chce stát filmařskou velmocí

V každé evropské zemi se předhání vlády, která nabídne lepší pobídky zahraničním štábům s naditými prkenicemi. Obrazně řečeno, pochopitelně. Letos bylo jednou z nejvytíženějších lokací Maroko.

_

Maroko podle magazínu Variety vstoupilo do hry s daňovými vratkami na začátku tohoto roku a od začátku se to pěkně rozjelo. Za všechny tam natáčel Brad Anderson film High Wire ActRosamund Pike (Zmizelá) a Jonem Hammem, Alexander Moore film The Yellow BirdsJennifer Aniston, ale také tam vznikala očekávaná MumieTomem Cruisem a Russelem Crowem, série Útěk z vězení, The Missing, Vikingové a Homeland.

Na producentské mapě tak mohou zazářit jména Khadija Alami a Karim Debbagh, kteří jsou nadšeni ohromným úspěchem. Zvláště když řadu produkcí přetáhli z jiných států, protože tam filmaři nedostali potřebná povolení. High Wire Act se tak přesunulo do Maroka z Jordánska, film The Nile Hilton Incident se měl původně točit v Egyptě, Útěk z vězení v Jemenu a ostatní projekty se měli točít v pásmu Gaza. Výsledek je vynikající. Maroko tak mohlo zaměstnat stovku lidí a vydělalo miliony dolarů. Jen za 8 dní natáčení v USA velmi úspěšného seriálu Homeland utratili filmaři 1,8 milionu dolarů.

bourne_ultimatum3

Příští rok jsou nasmlouvané projekty, které produkci navýší ještě o 20% a špatná zpráva pro evropské filmaře je také skutečnost, že se v Maroku začínají stavět také moderní filmové ateliéry. OOPS. Maroko má však hlavní výhodu v nádherné přírodě, rozmanitosti krajiny a pro Hollywood extrémně nízkých cenách.

Obchodu pomáhá také stále prestižnější festival v Marakéši, který třeba před pár dny nabídl masterclass s legendárním Paulem Verhoevenem. Na market festivalu pak přijeli zástupci všech velkých hollwyoodských studií. Maroko by se rádo nabídlo jako filmařská velmoc a politická garnitura tuto iniciativu velmi podporuje. Zároveň si jsou dobře vědomi, že nemají infrastrukturu jako Blízký východ a je tam bezpečnostní situace, která rozhodně není ideální, ale všichni se snaží s tím něco udělat a hlavně se vrací k již realizovaným velkým projektům. Iniciativu už vyslyšely i některé francouzské produkce.

 

Zatím se podívejte třeba na tento nový trailer na blockbuster Mumie natočený právě v Maroku.

Přidat komentář

TOPlist