Rapl a Pustina

Ač nejsem z našeho západního pohraničí, přiznám se, že tento kraj mám rád a často se do něj vracím už patnáct let. O to víc mě těší, že ho konečně objevují i filmaři. Seriály Rapl a Pustina jsou tak zajímavými rivaly a zároveň spojenci.

rapl_1

První seriál z Krušnohoří si už svou kompletní premiéru odbyl, takže jsme měli možnost sledovat všech třináct řešených případů krušnohorské mordparty s externistou majorem Kunešem v podání Hynka Čermáka. Samostatné případy vražd byly propojeny ještě spojovací nití nevyřešené kauzy z minulosti a poněkud neukotveným milostným životem majora Kuneše, který řešil milostný život exmanželky, půvabnou místy problematickou, ale milou dospívající dceru a nový vztah s vdovou, která v sérii začínala jako vdaná paní za jednu z největších hvězd v hereckém ansámblu, kterého tvůrci bez okolků odkráglovali ve vězení.

 

Rapl natočený režisérem Pachlem, jenž dnes patří k nejzajímavějším televizním tvůrcům to nakonec dopracoval k vysokému hodnocení i na evropském poli, což je v českém televizním rybníku věc nevídaná. Velmi jsem ocenil práci s reáliemi a dokonce i účast německých herců. Ve srovnání s neustále opakovanou tvorbou dob minulých, vydávanou za zlatý fond, je Rapl krokem o tisíc světelných mil kupředu, přestože abychom jen nechválili, je určitě ještě pár věcí doladit. Na více než hodinovou stopáž každé epizody by díly potřebovaly přidat trochu na tempu, protože se to chvílemi dost vleče. Výrazně by pomohla standardní 50 minutová stopáž, která je pro tento druh programu ideální.

rapl_2

Každopádně tento seriál vyhrál zejména díky sympatickému a neokoukanému, byť prvotřídnímu castingu. Šéf mordparty pan Alexej Pyško konečně dostal pořádnou příležitost i pro televizního diváka, Miroslav Etzler jako padouch Lucas je rovněž velmi přesvědčivý, opět poněkud pošuk Jan Dolanský si krade své scény pro sebe, zaujme také Tomáš Jeřábek v roli nemotorného policajta s trapným smyslem pro humor, který temnou atmosféru seriálu vrací do roviny zábavné podívané, špiclující kolega v hodně nesympatické poloze ukázal, že Lukáš Vaculík zahraje postavu proti typu, což je na české scéně revoluční krok nebo velký objev série Lukáš Příkazský v roli Rubešova sparring partnera Lupínka.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Škoda, že se nepovedlo lépe rozepsat ženské postavy, protože jak role Lucie Žáčkové, Anety Krejčíkové, Kristýny Frejové a hlavně Kláry Cibulkové slibovaly o trochu víc, než se nakonec podařilo v jednotlivých dílech ukázat. Samozřejmě první housle seriálu má Hynek Čermák, který se do role tvrdých policajtů skutečně hodí a myslím, že je to první a jediný český herec, který je v takové herecké poloze uvěřitelný a divácky snesitelný. Klíčovou roli mimo herců ovšem zvládla krušnohorská příroda a povedená titulková píseň. Zdařilý počin. Seriál vyrobila Česká televize.

pustina_1

Z poněkud jiného soudku, než kriminálního je nová série Pustina, která ještě nebyla kompletně odvysílaná. Autorem je Štěpán Hulík, scenárista zdařilé minisérie Hořící keř o událostech, jež se odehrály po upálení Jana Palacha. Pustina je sice fikcí, ale než až zas takovou. Je to spíš alegorie na současnou neutěšenou společenskou situaci.

 

Když se starostka severočeské vesnice, Hana Sikorová, ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí.

pustina_2

Režiséry série jsou mezinárodně uznávaný reklamní režisér Ivan Zachariáš a zkušená česká režisérka Alice Nellis. V sérii se pak objevují v hlavních rolích Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková nebo Jan Cina. Seriál vyrobil HBO Europe.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Aktualizováno k 6.9.2017 – Pustina šla sice k divákům jako druhá, ale nakonec se i tento seriál k divákům dostal a byl pozitivně přijat. Opět se podařilo namíchat velmi zajímavý herecký casting neokoukaných tváří, z nichž vynikají pánové Benoni a Cina, ale i herců, jenž se před kamerou delší dobu neobjevili, tím mám na mysli i Jaroslava Duška, Zuzanu Stivínovou a Romana Skamene. Pustina je sice kriminálního žánru, ale po vzoru obdobných show v severských zemích nebo u amerických nezávislých a HBO jsou v příběhu akcentovány autentické problémy lokálního charakteru, což jsou v Sudetech prolomení těžebních limitů, vysoká nezaměstnanost, drogová závislost, drogová kriminalita a konečně rasismus. Scenárista Hulík postavil půdorys příběhu obdobně jako Lynch a Frost v Twin Peaks a podařilo se mu vše sestavit tak, aby měl divák potřebu sledovat další díl až do samého nečekaného závěru. Tato série se skutečně velmi podařila.

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Aktualizováno k 6.9.2017: Pustina šla sice k divákům jako druhá, ale nakonec se i tento seriál k divákům dostal a byl pozitivně přijat. Opět se podařilo namíchat velmi zajímavý herecký casting neokoukaných tváří, z nichž vynikají pánové Benoni a Cina, ale i herců, jenž se před kamerou delší dobu neobjevili, tím mám na mysli i Jaroslava Duška, Zuzanu Stivínovou a Romana Skamene. Pustina je sice kriminálního žánru, ale po vzoru obdobných show v severských zemích nebo u amerických nezávislých a HBO jsou v příběhu akcentovány autentické problémy lokálního charakteru, což jsou v Sudetech prolomení těžebních limitů, vysoká nezaměstnanost, drogová závislost, drogová kriminalita a konečně rasismus. Scenárista Hulík postavil půdorys příběhu obdobně jako Lynch a Frost v Twin Peaks a podařilo se mu vše sestavit tak, aby měl divák potřebu sledovat další díl až do samého nečekaného závěru. Tato série se skutečně velmi podařila.

Přidat komentář

TOPlist