Rogue One: Star Wars Story (2016)

rogue_one_1

Režie: Gareth Edwards, scénář: Tony Gilroy, Chris Weitz, kamera: Greig Fraser, hudba: Michael Giacchino s užitím motivů Johna Williamse, střih: Jabez Olssen, John Gilroy, Colin Goudie, hrají: Felicity Jones, Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Ben Mendelsohn, Diego Luna, Forest Whitaker, Riz Ahmed, James Earl Jones

133 min

Film:

S prozrazováním děje je to těžké. Jak uvodit prequel k jednomu z nejznámějších filmů všech dob po celém světě? A jak nic neprozradit, když všichni od začátku vědí, že cílem mise hrdinů tohoto filmu je ukrást plány Hvězdy smrti, tedy klíčovou událost legendárního filmu z roku 1977.

rogue one_4

Bylo, nebylo…Co to plácám…V daleké, předaleké galaxii…Přiznám se, že jsem nad Star Wars zlomil hůl s trilogií prequelů George Lucase, protože až na epizodu 3 to bylo fakt špatný. Restart J. J. Abramse mě ovšem pobavil, i když nabídl vlastně jen jakousi retro návštěvu známého vesmíru.

 

Když studio Disney utratilo miliardy dolarů za ságu Star Wars, zbývala drobnost, rozjet ságu ála Marvel. Potíž byla v tom, že většina nápadů na nové filmy nestála za nic. A jelikož se triky opět dělaly u ILM, tedy společnosti George Lucase je docela zajímavé, že jeden z nejlepších trikařů současnosti John Knoll přišel s nápadem, co vlastně točit. Jako fanouška ho napadlo, že v ději je vlastně velká díra mezi epizodou III a IV a přišel s konceptem na Rogue One, Ten předvedl během 30 minutového pitchingu a světe div se, projekt dostal zelenou.

rogue_one_2

Rogue One jsou konečně Star Wars s dějem a i když víme, jak to začíná a skončí, je to vlastně docela povedená jízda, která je ovšem hodně temná. Tenhle film není pohádka pro děti a je třeba o poznání drsnější než cokoli od Marvelu, což ocení zejména starší diváci, kterým je vlastně film určen především.

rogue_one_3

Vaderem se šetří, ale divák se ho bojí stejně jako před lety. Jinak Felicity Jones je výborná, stejně jako Diego Luna nebo hláškující robot, který poprvé v sérii není trapný a chápu jeho humor. Herecky film krade záporák Mendelsohn, který je opravdu extraliga a škoda, že není více využit tradičně brilantní Forest Whitaker.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

DALŠÍ EPIZODY:

Star Wars: Síla se probouzí

STAR WARS – I-VI

Přidat komentář

TOPlist