Loachovo drama o zraněném tesaři je favoritem BAFTA

Ceny Britské filmové a televizní Akademie jsou poněkud něco jiného, než Zlaté globy určené spíš youtuberům a společenským deníkům. Je to cena se značnou prestiží a jejím velkým favoritem je drama Kena Loache, které se už za pár týdnů bude hrát v českých kinech.

i daniel blake

Já, Daniel Blake pokračuje v tradici britského sociálního dramatu. Na tento žánr se v kinech fronty zrovna nestojí a ne všechno prezentované v tomto ranku stojí skutečně za pozornost, ale snímek Já, Daniel Blake splňuje určitá kritéria, která ho staví nad konkurenci. Ken Loach je navíc v Česku známý filmař, jeho filmy se hrají pravidelně ve Varech, jak dokládá třeba přeceňovaný dokument Filmová lázeň Miroslava Janka.

i daniel blake 2

Film vypráví příběh padesátníka Daniela Blakea z Newcastlu, který se poté, co utrpí infarkt, ocitne ve vyčerpávajícím kolotoči žádostí o podpůrné státní dávky. Zatímco se snaží prokousat nesmyslně nastaveným systémem a absurdními byrokratickými procesy, které ho nutí shánět práci v rozporu s doporučením lékaře, potkává svobodnou matku Katie a její dvě děti. Neúplná rodina má jedinou šanci, jak uniknout jednopokojáku na bezdomovecké ubytovně – přijmout byt v neznámém městě 300 mil daleko. Daniel a Katie se každý po svém snaží vypořádat s příkořími systému a přitom neztratit zbytky důstojnosti.

I Daniel Blake

Osmdesátiletý režisér Ken Loach je zkušený profesionál s kořeny v BBC a policí a stěnou plnou cen a plaket z nejprestižnějších filmových festivalů. Za film Já, Daniel Blake získal Zlatou palmu v Cannes, tedy nejprestižnější filmové ocenění světa. Film uvede v únoru do kin Film Europe.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist