Překvapivý hit Lion má 6 nominací na Oskara a pomáhá milionům opuštěných dětí

Po vyhlášení Oskarů se zničehonic objevil mezi favority jímavý příběh s Devem Patelem, Nicole KidmanRooney Mara podle knihy inspirované skutečnou událostí.

lion-1

1986. Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie (Nicole Kidman, David Wenham). O pětadvacet let později ho hraje Dev Patel, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii.

lion_2

Román Saroo Brierleyho a Larryho Buttrose inspiroval mladého australského režiséra Gartha Davise. Film měl rozpočet 12 milionů dolarů, byl natáčený v Austrálii a Indii, a to v Britsko-Australské koprodukci zaštítěnou americkou distribucí a kontakty Harveyho Weinsteina. Film byl natáčený v Tasmánii, a to na místech, kde dosud filmaři nikdy netočili, vyjma pár záběrů do nedávného snímku The Light Between Ocean režiséra Dereka Cianfrance.

lion_3

Dev Patel (Chappie), který je za film nominovaný na Oskara strávil přípravou na film osm měsíců, musel se naučit australský akcent a navštivit kalkatský sirotčinec, aby poznal o čem celý film je. Mimochodem nejvíce se obával scén surfování v tasmánských vodách, protože v místech natáčení žijí člověku nebezpečné druhy žraloků. Herečku Nicole Kidman si pak vybrali přímo autoři knihy jednak kvůli podobnosti se skutečnou matkou,  ale i z toho, že má sama zkušenosti s adoptováním dětí. Ta s díky přijala a na světě je její další nominace na Oskara. Rooney Mara (Carol, Vedlejší účinkyMuži, kteří nenávidí ženy, Ona), která hraje přítelkyni hlavního hrdiny není reálnou postavou, ale kombinací několika přítelkyň, se kterými mladý Saroo randil.

 

Filmařům pak výrazně pomohla také nadnárodní korporace google, která dala filmařům přístup do jejich satelitního mapování země, a to nejen ze současnosti, ale i z doby před 30 lety. Právě tyto digitální záběry pak filmařům výrazně ušetřily peníze.

 

Produkční společnosti filmu Lion společně s nadací provozující indický sirotčinec společně založili nadaci, která podporuje opuštěné děti žijící v Indii na ulici. Tato iniciativa podpoří 11 milionů dětí. K mému příjemnému překvapení snímek je již zakoupen do české  a slovenské distribuce společností Forum Film, která film uvede již počátkem března.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

lion_poster

Přidat komentář

TOPlist