Kruhy (2017)

R

Rings, USA, režie: F. Javier Gutiérrez, scénář: Akiva Goldsman, Jacob Estes, David Loucka, kamera: Sharone Meir, hudba: Matthew Margeson, střih: Steven Mirkovich, Jeremiah O´Driscoll, hrají: Matilda Lutz, Alex Roe, Johnny Galecki, Bonnie Morgan, Aimee Teegarden, Vincent D’Onofrio

 

102 minut, barevný, ARRI Alexa

 

Film:

Kruhy se odehrávají dvanáct let po událostech předchozího dílu a patnáct po prvním, který viděla většina diváků, jež znají tuto sérii. Po horrorovém prologu, který od včerejška můžete sledovat online na většině filmových serverů, a který si můžete přehrát TADY se začne odehrávat nový příběh.

Vysokoškolský profesor Gabriel (Johnny Galecki hvězda série Teorie velkého třesku) si koupí na trhu video po zemřelém klukovi z leteckého neštěstí. Když si ho doma zapojí, zhlédne krátkometrážní děsivý art film následovaný telefonátem prostého znění 7 dní. Holt (Alex Roe) odjíždí studovat vysokou školu a láskyplně se loučí se svou holkou Julií (Matilda Lutz). Po několika týdnech však Holt neodpovídá na domluveném skypu a Julia začne tušit něco zlověstného.

R

Julia proto odjede na vysokoškolský kampus, kde po Holtovi není ani stopy, zato se potká s profesorem, který jí sdělí, že není první ani poslední holka, kterou od jejího milého odehnala vzdálenost a nové prostředí. Julie se však nechce vzdát a pokračuje v pátrání na vlastní pěst. Začíná zjišťovat, že v kampusu je velké množství studentů s deformovanými obličeji na fotografiích a odhalí i podivuhodný školní experiment. Když jí jedna šílená studentka žádá, že jí sdělí místo, kde je její chlapec, a to hned, co jí pustí kratičké video, které jí rozhodně neublíží, začínají se dít věci.

Jak uvádí distributor: „Žila kdysi dívka, jejíž jméno nahání hrůzu. Smrtí se mstí za život naplněný bolestí. Když uvidíte její příběh, zbývá vám přesně sedm dní…“ Slavný horor o znepokojivém videu, jehož diváci nevyhnutelně umírali přesně týden poté, co ho viděli, právě napsal další kapitolu. Děsivé je na ní především to, že se Samara (Bonnie Morgan), hlavní antihrdinka Kruhů, se svým filmem přesunula z videokazety do online éry, kde se šíří mnohem snáz.

R

Většina fanoušků považuje americký remake Kruhu za zdařilejší, než japonský originál a já se k této skupině řadím. Dvojka Kruhu sice měla pár momentů, ale celkově byla spíš jen bizarním sledem epizod. V tomto ohledu jsou Kruhy jednoznačně krokem kupředu. Španělský režisér Guttieréz je filmař, kterého pronásleduje smůla. Už deset platí za výjimečný talent, dokonce se stal členem Evropské filmové akademie, ale jeho první hollywoodský projekt plánovaný již na rok 2013, tedy remake slavného comicsu The Crow skončil díky autorským právům a bankrotu producentu u ledu. Jeho prokazatelný talent však přesvědčil producenty z Paramountu, kteří mu svěřili režii rebootu (opětovného začátku) horrorovými fanoušky oblíbené série s dlouhovlasou holčičkou vylézající ze studny.

Režisér Guttieréz řekl, že ho na filmu Kruhy zaujala možnost natočit film v dnešní době, tedy v době, kdy se stala krátká videa hlavním zdrojem přenosů informací a zábavy. Ostatně podívejte se na současný trend, krátkometrážním videem sestřelíte hradního protokoláře, a to ho vlastně nikdo ani neviděl. To ovšem neplatí o Samaře, tu z nás viděli již mnozí, takže filmaři museli vstoupit sice do stejné řeky, ale nejenom jinou nohou, ale zejména jiným stylem.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist