Report z Berlinale I.

9. února začal 67. ročník MFF v Berlíně, jeden z největších filmových festivalů světa a my jsme při tom.

berlinale_red_carpet

Ačkoli jsme už na festivalu byli dvakrát a informovali jsme vás o něm, letos poprvé to bude mnohem více do hloubky a pohledu do zákulisí, protože jsme disponovali akreditací opravňující nás ke vstupu na místa, kam se kromě 10 000 vyvolených filmových profesionálů jako návštěvníci nemáte šanci dostat.

Jestli se na festival máte v úmyslu vypravit, tak platí to co na jakýkoli jiný srovnatelný festival. Bez akreditací lístky neseženete a i když máte akreditaci, rozhodně nemáte garantováno, že se na projekci dostanete. To ale k filmovým festivalům bohužel patří, novináři a sponzoři, ti především, mají bohužel nad filmovými fanoušky přednost. V případě, že nedorazí, je tu teprve šance, že se do sálu na exkluzivní program dostanou i návštěvníci.

paul verhoeven

Festival zahájil titán evropského filmu a redakční oblíbenec Paul Verhoeven, který filmování myslí opravdu vážně. Pokud jste četli naši knihu Slavná světová filmová klasika, tak si možná vybavíte, jak v Mexiku režíroval velkofilm Total Recall z nosítek v sanitce a přitom pronesl legendární větu:,,Dokonce i když umírám, nepřestávám točit.“ Od té doby uteklo dost neskutečných 28 let. Paul Verhoeven má v současnosti svůj film Elle nominovaný na Oskara za nejlepší cizojazyčný film a jeho hlavní star je nominovaná za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. Verhoeven vede své masterclass jak po světových filmových festivalech, tak ve filmových archivech a na Berlinale šéfuje porotě.

danny_boyle

Pokud vás zajímá pomyslný hvězdný prach, tedy která megastar navštívila Benátky, pak vězte, že v Berlíně se můžete právě teď potkat s Matthew McConaughym( ObhájceBez kalhotVlk z Wall StreetKlub poslední naděje, Interstellar), propagujícím o stošest drama Gold, Richardem Gerem (Chicago, Smrtelné lži), který si jako tibetský ambasador dal kávu s kancléřkou Angelou Merkel, Geoffrey Rushem (Frida, Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly, Králova řeč), Jasonem Isaacsem (John Wick), Stevem Cooganem (Philomena, Jednotka příliš rychlého nasazení, The Trip), režisérem Dannym Boylem, v porotě pak zasedají Maggie Gylenhaal, Diego Luna nebo i u nás známá Julia Jentsch, jež známe z Obsluhoval jsem anglického krále Jiřího Menzela.

Zajímavou otázkou, který řeší filmový svět je postavení Číny ve světovém filmu, jež nedává spát Hollywoodu, ale nově i Evropě. Od roku 2012 se vývoj v Číně vydal tak agresivním směrem, že dnes si nemůže nikdo při smyslech dovolit Říši středu ignorovat. Čína je v současnosti největším filmovým trhem pro Hollywood a zároveň největším investorem pro hollywoodské blockbustery generující na čínském trhu obrovské zisky, jež z velké části, tedy až 80% ovšem zůstávají právě v Číně. Tento měsíc začnou oficiální jednání mezi čínským prezidentem a zástupci 6 studií v Hollywoodu o nových kontraktech.

Nenápadně na Berlinale vyvstala nová kinematografická velmoc, díky koprodukcím je jednou z nejvíce zastoupených zemí Brazílie. Ta má v programu hned 10 dokončených kvalitních snímků a několik vyjednává na filmovém trhu o možnosti dokončení v další světové koprodukci. Pokud by vás to zajímalo, Brazílie investovala loňský rok do výroby 800 milonů amerických dolarů.

Trainspotting2Poster

Film, který nelze přehlédnout je Trainspotting 2, kterou do Berlína doprovází režisér Danny Boyle a z herců Johnny Lee Miller, Ewen Bremmer, Anjela Nedyalkova a na filmovém trhu ho cpou do všech koutů světa.

To jsme ale na úrovni filmového byznysu. Ve filmu se samozřejmě řeší i mnohem podstatnější otázky. Berlinale otevírá žhavá lokální témata. Polsko tak na Berlinale ukáže filmy o současném polském trendu řešící masivní protesty žen proti totálnímu zákazu potratů, ke slovu se dostává samozřejmě i LBGT tematika.

V dalším reportu se podíváme na zajímavé festivalové filmy.

Přidat komentář

TOPlist