V lepší společnosti (2010)

All Good Things, USA 2010, režie: Andrew Jarecki, scénář: Marcus Hinchey a Marc Smerling podle skutečného případu, hudba: Rob Simonsen, hrají: Kirsten Dunst, Ryan Gosling, Frank Langella, Kristen Wiig, Philip Baker Hall

101 minut, 1.85:1, 16 a 35 mm, barevný, Na DVD Bontonfilm

New York, osmdesátá léta 20. století. David (Ryan Gosling), člen zámožné a mocné dynastie obchodující v nemovitostech, se bláznivě zamiluje do Kate (Kirsten Dunst), která jeho city opětuje. Krátce na to se vezmou a oddávají se šťastným okamžikům. Postupem času se však začne David chovat divně a v jejich vztahu dochází k odcizení a násilí. Jednoho dne Katie beze stopy záhadně zmizí…

All Good Things je mystery romance podle jednoho z nejsledovanějších amerických nevyřešených případů vraždy všech dob, který obsahuje klíčové motivy dobrého filmu – lásku, záhadu, posedlost a spletené rodinné vztahy. Film je celovečerním debutem režiséra Andrew Jareckiho.

Pro připomenutí, film byl natočený od roku 2008 za peníze bratrů Weinsteinů, kteří chtěli film prodat kabelovkám a shrábnout okamžitý zisk (bratru 17 milionů dolarů), což zoufalý debutant vyřešil tak, že sehnal 8 milionů, co do filmu Weinsteini vrazili a úpěnlivě začal shánět distributora do amerických kin. V tento okamžik se stalo něco nevídaného. Novináři a filmové servery začali s vlnou solidarity (jistě také kvůli tomu, že se postavil zrovna těmto dvěma ostrým pánům) a o jeho snímku začali informovat. Na konci každého článku pak byla informace, že pokud film nebude uveden do konce roku v kinech bude mít Jarecki hodně velký problém. Nechci ani domýšlet, kde sehnal těch 8 milionů.

K distribuci se nakonec rozhodla společnost Magnolia, která distribuovala třeba V zajetí rychlosti s Anthony Hopkinsem. Jarecki okamžitě spustil kampaň na facebooku, hodně mu pomohla stránka imdb.com a v prestižním průvodci filmových událostí zimy roku 2010 se objevil jeho film na předních místech. Bohužel film se hrál pouze maximálně ve 30 kinech, na druhou stranu byl jednou z prvních vlaštovek zbrusu nové distribuční sítě VOD a pochopitelně o něj zůstal zájem i na kabelových sítích.

Novináři nakonec film nepodrželi a film během oskarových kampaní zapadl. Tím byl snímek bohužel odsouzen i k diváckému nezdaru v amerických kinech. Připomínám, že americká široká distribuce je určena filmům s více než 1500 kopiemi. Právem? Je film V lepší společnosti přehlédnutý klenot a nebo to byla všechno bouře ve sklenici vody?

Byla i nebyla. V lepší společnosti je nadprůměrný film plný nečekaných zvratů a skvělých hereckých výkonů. Má jednu drobnou vadu na kráse. Těch zvratů je někdy nečekaně moc a ke konci se zřejmě neubráníte pocitu, že mladí filmaři mají zřejmě až příliš fantazie. Každopádně nedá se jim upřít pečlivé nastudování filmů Alfreda Hitchcocka a zvláště Briana De Palmy, který musí mít určitě hodně velkou radost, že se v americkém filmu objevili i jeho pokračovatelé.

Prozrazovat děj tohoto flmu je zločin, protože pokud byste se dozvěděli jakékoliv události po hodině filmového času, mysleli byste si, že se jedná o jiný film v jiném žánru. V tom je tento snímek zajímavý. V čem je ale ještě zajímavější jsou herecké výkony. Ryan Gosling (Drive, Bláznivá, zatracená láska, Okamžik zlomu, V lepší společnosti, Den zrady) zde podává naprosto strhující herecký výkon a jeho současná pozice hvězdy a milionáře je vykoupená skutečně pílí a talentem. Už jednou jsme zde psali, že je Gosling původně dětská filmová hvězda, a to samé platí i o Kirsten Dunst (MelancholiaMarie Antoinetta,Věčný svit neposkvrněné mysli, Smrt v labyrintu, TV – Fargo, Paralelní světy). Přestože jsou oba herci mými vrstevníky, mají na rozdíl ode mě za sebou kariéru trvající již 25 let. Z mého pohledu je to poněkud zvrhlá aktivita jejich ambiciózních rodičů, ale na druhou stranu, pro nás, jako diváky se díváme na zkušené herecké profesionály.

Možná se k filmu sluší dodat, ještě dovětek, že sledovaná rodina pracháčů film podle rozhovoru s Kirsten Dunst sledovala i v průběhu natáčení a můžeme se jen domnívat, do jaké míry se realita protíná s fikcí. Pokud jste milovníky napínavých thrillerů s nečekanými zvraty a líbí se vám filmy v psychologickém žánru, neměli byste tento snímek minout.

PS: Nenechte si ujít tento zásadní DOVĚTEK!

Přehrát trailer

Přidat komentář

TOPlist