Vikander a Waltz budou mít Tulipánovou horečku

Nedávná finanční krize nebyla samozřejmě ani první a jistě ani poslední a své mnohačetné analogie má v historii. Jedna z prvních evropských splasklých bublin ve finančním systému byla ta se sazenicemi tulipánů.

tulip_fever_1

Tulipánovou horečku osvětloval v druhém pokračování Wall Street: Peníze nikdy nespí Gordon Gekko v podání Michaela Douglase a svůj román tomuto fenoménu zasvětila i britská autorka Deborah Moggach. Knihu jsem četl, protože se zajímám o evropské dějiny kolem roku 1600 a přiznám se, že mě zaujal i název. A o čem kniha a nyní film pojednávají?

Malíř Jan Van Loos (Dane DeHaan) se zamiluje do vdané mladé ženy Sophie (Alicia Vikander), kterou má z přání jejího o dost staršího manžela (Christoph Waltz) portrétovat. Sophie jeho kouzlu podlehne a společně si začnou plánovat budoucnost, na jejíž realizaci si chtějí vydělat spekulacemi s tulipánovými cibulkami.

tulip_fever_2

Kniha je plná nečekaných zvratů, má celou řadu velice napínavých a kouzelných momentů a směřuje k hodně překvapivému závěru, u kterého si nejsem úplně jist, že se ho filmaři budou držet. Respektive je dost možné, že se ho drží, protože testovacímu publiku se konec filmu vůbec nelíbil a film je už nějakou dobu hotov a zatím se otálelo s jeho uvedením a podezírám z toho právě naprosto nehollywoodský konec.

K uvedení filmu jistě přispělo, že se krásná Alicia Vikander ( Ex Machina, Dánská dívka, Dokonalý šéf, Krycí jméno U.N.C.L.E.) stala za ty tři roky od natočení oskarovou hvězdou, která má za sebou hit Jason Bourne a podepsaný kontrakt na Laru Croft. Film uvede Harvey Weinstein.

tulip_fever_3

Film režíroval britský režisér Justin Chadwick, autor Mandely šířený zejména streamovací službou Amazon s Idrisem Elbou nebo kostýmního dramatu Králova přízeň. Ve filmu se dále objeví Cara Delevigne, Tom Hollander nebo Zach Galifianakis. Do českých a slovenských kin film uvede příští měsíc Forum Film.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

2 Diskuse

  1. Ondra Slanina napsal:

    Aktualizováno 28.7.2017: Film bude uváděn od 31.7.2017.

  2. Ondra Slanina napsal:

    Nepochopitelné, jak se z napínavé knihy může stát taková záležitost. Silně pochybuji, že by Stoppard psal do scénáře věci zobrazené ve filmu. Dražba tulipánových cibulek vedle obnažených prsou pouliční coury, to jako vážně? Podle mě divák nemůže pochopit motivace postav, je to zmatené a nesmyslné. Angažování Judy Dench do role abatyše jsem nepochopil, protože to není žádná významná postava v knize, natož ve filmu. Její tři krátké záběry, kde nemá šanci nic předvést nechápu. Alicia Vikander se tváří útrpně, pak občas vilně a jediné, co stojí za to je jedna erotická scéna po půlhodině filmu. V podstatě špatně natočené historické porno, které se tváří jako něco víc. Obrovsky promarněná šance.

Přidat komentář

TOPlist