Modrá krev (2017)

V produkci České televize vznikla série Modrá krev, docu-soap o novodobých osudech nejslavnějších českých aristokratických rodů a jak dopadl?

modra_krev

Osmidílný cyklus mapuje rody Kolowratů, Czerninů, Schwarzenbergů, Sternbergů, Lobkowiczů, Nostitzů, Colloredů a Kinských. Předně je třeba říct, že se nejedná o dokumentární seriál o historii rodu, Modrá krev je docu-soap ze současnosti o tom, jak se žije českým aristokratům a jak se vypořádali s navrácením nebo naopak nevrácením rodového majetku po roce 1989.

Každý z dílů začíná důrazně přečteným komentářem, který čte Miroslav Etzler a jenž navozuje atmosféru těmito slovy:,,V mnoha zemích světa patří aristokraté mezi celebrity. U nás, v zemi, kde se cení více peníze a styky než původ, je vlastně vůbec neznáme. Je to hořký důsledek perzekuce z časů komunistické totality, kdy českým aristokratům byly vyvlastněny jejich rodinné statky. Mnozí emigrovali. A ti, co zůstali, skončili často ve vězení, nebo přežívali v potupných životních podmínkách. Přesto aristokraté žijí stále mezi námi. Historie jejich rodů je významnou součástí dějin naší země a jejich majetky patří do pokladnice českého kulturního dědictví.“

V tomto úvodníku je samozřejmě spousta pravdy, ale na druhou stranu je v této formulaci vynechána dost podstatná skutečnost jak bylo na šlechtu pohlíženo od roku 1918 Československem, které samozřejmě žádným totalitním režimem nebylo. Šlechtické tituly a řády zrušilo Československo 10. prosince 1918 zákonem č. 61/1918, který vešel v platnost 18. prosince 1918. Tato informace mi v celém cyklu dost podstatně chybí a je škoda, že se toto téma v celém cyklu vynechalo nebo spíš přehlédlo.

Modrá krev, Kolowratové

Samozřejmě, jak jsem již předeslal, nejedná se o dokumentární cyklus založený na faktech, ale o docu soap. Každopádně by asi neškodilo najmout profesionálního historika minimálně na pozici konzultanta, není potřeba ho zpovídat na kameru, ale projet s ním namluvené komentáře by jistě nebylo od věci, protože tam v sérii padlo několik historických nepřesností a příběh o nohách Marlene Dietrich (Modrý anděl, Šanghajský expres), je hodně velká pohádka, která je řečena jako fakt.

 

Pozitivně hodnotím skutečnost, že štáb navštívil i mediálně méně známé členy jednotlivých rodů, cestoval za nimi do zahraničí a vytvořil tak komplexní představu o nejvýznaměnšjích českých rodech a jejich osudech, které byly dosud naprosto neznámé.

Podstatným přínosem Modré krve je ovšem skvělá volba moderátora, respektive spíš průvodce pořadu, kterým není najatý herec, ale skutečný šlechtic František Kinský, vlastním jménem Maria Franz Emanuel Johannes Silvester Kinský. Pro tento žánr je takový moderátor doslova spásou, protože se zpovídanými ho často pojí osobní vazby a rád bych zde upozornil na jeho mimořádnou schopnost vybalancovat situaci, kdy s přehledem zvládá často i emočně vyhrocené momenty. To je patrné zejména v epizodě o rodu Nostitzů. Do zvláštní pozice ho pak staví závěrečná epizoda o jeho vlastní rodině, která se mimořádně vydařila a patří k vrcholu série.

Docu soap Modrá krev vznikl v producentské skupině Lenky Polákové a režírovala jej Alena Činčerová. Je to série milá, populárně naučná a do budoucna bude určitě výborným dokumentárním materiálem se zachycenými skutečnými osobami, kterých se týká naprosto zásadní post-komunistická konjunktura. Cyklus je k přehrání na webu České televize.

MODRÁ KREV NA WEBU ČT

Přidat komentář

TOPlist