Rino: Příběh špiona (2016)

rino_1

Česko, režie: Jakub Wagner, kamera: Viktor Smutný, střih: Šimon Hájek, hudba: Ondřej Anděra

 

96 minut, barevný a černobílý

 

Film:

 

Karel Köcher byl jediný špion bývalého východního bloku, kterému se podařilo úspěšně proniknout do americké CIA, odkud vynášel informace pro československou rozvědku a KGB. Jeho odtajněný spis má mnoho desítek tisíc stran. Roku 1965 byl Köcher vysazen i se svou mladou ženou v USA, a dlouhých devatenáct let pracoval na své misi proti státu, ve kterém našel druhý domov. Dokonale skrýval své pravé poslání, než byl v roce 1984 zatčen FBI a po ročním věznění vyměněn na berlínském Mostě Špionů (připomeňte si zdařilý film Stevena Spielberga) za prominentního sovětského disidenta Ščaranského.

 

Dokumentární film připravoval režisér Jakub Wagner (dokumenty o Janu Kaplickém a žokeji Váňovi) pět let, během kterých absolvoval bezpočtu hodin bádání a natáčení. Dokončení finální verze filmu, z mého pohledu, celkem logicky provázely neshody se samotným aktérem Köcherem, který svolil s natáčením, a ve filmu tak vystupuje i v rámci aktuálních rozhovorů vedených na zajímavých místech. Wagner pak na snímku spolupracoval i s Vladimírem Ševelou, autorem vloni vydané knihy Český krtek v CIA, která se ihned po vydání stala bestsellerem a pokud ji nemáte doma, určitě ji naleznete ve své městské knihovně.

rino_2

Filmy o studené válce patří mezi oblíbená témata thrillerů a je dobře, že si režisér Wagner zvolil pro svůj dokument téma nesmírně silné – špiona komunistické rozvědky nasazený do americké CIA. Není to dokument v žádném případě oslavný, Köcher i jeho žena cítily z výsledné podoby rozčarování, což se ostatně dozvíte na konci samotného dokumentu.

 

Jisté ovšem je, že Karel Köcher na dokumentu spolupracoval, některé věci odmítl komentovat, což je celkem pochopitelné, zvláště pokud počítáme citlivost některých materiálů, o kterých se v dokumentu hovoří a jež nejsou ani zdaleka promlčené. V tomto ohledu tvůrci zvládli téma solidně ukočírovat, jejich představované konstrukce jsou z mého pohledu logické.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Co bych ale na tomto snímku vyzdvihl nejvíce je rovina manželského páru Köcherových a jejich rozvíjející se poměr a jednání před a po odhalení. To dokumentu dodávalo strhující náboj a právě ta špionská story mi přišla jako zajímavá omáčka navrch. Pro mě je velmi zajímavá spojitost s československými filmaři, která odhaluje jednu velmi zajímavou a dosud nepříliš zpracovanou linku spojení tajných služeb a filmařů.

 

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Dokument Rino: Příběh špiona měl zdrcující kritiky od komunistických novinářů, kterých je v českých médiích bohužel stále požehnaně, ozvláště pěkná je kritika v Haló novinách. Z mého pohledu je tento dokument velmi zajímavý a z řady momentů a informací nepříjemně mrazí.

rino_plakat

Přidat komentář

TOPlist