Borat – nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu (2006)

Borat

Borat

USA 2006, Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, režie: Larry Charles, scénář: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer, kamera: Luke Geissbuhler, Anthony Hardwick, střih: Craig Alpert, Peter Teschmer, James Thomas, hrají: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian, Luenell, Pamela Anderson

84 minut, barevný, DV, HDTV, 35 mm, 1.85:1

Nominace na Oskara ze nejlepší adaptovaný scénář a dalších 12 cen a 12 nominací

Film:

Borat Sagdijev (Sacha Baron Cohen) žije v Kazachstánu se svojí tlustou ženou, svojí matkou, se svými syny a otravným sousedem. Jenže i tak slavná země jako Kazachstán má problémy a proto je Borat pověřen ministrem informatiky, aby se inspiroval u podobně slavné země Jú Es end Ej. Letadlem společně se svým producentem Azamatem Bagatovem cestují k poznání, po kterém už svět nebude takový jakým býval.

Film Borat je pro konzervativního člověka amorální slátanina, takže prosím, ať dále nečte.

Film Borat je neuvěřitelně vtipná komedie, která za pomoci celé řady filmových, ale spíše televizních postupů kombinuje skrytou kameru (na Cohena zavolali během natáčení 91 x policii), mystifikaci, romantickou komedii, buddy-movie a především komedii zcela čistokrevnou vycházející ze situačního humoru. V hlavní roli exceluje Sacha Baron Cohen, který zde po celé sérii úspěšných televizních skečů dovedl svého Kazachstánce Borata na plátna kin.

Borat

Borat je úspěšný a snad i laskavý člověk, který v Americe zažívá zcela neuvěřitelný střet kultur. Během své road movie z New Yorku až do Kalifornie stihne reagovat na život ve velkoměstě, rasovou nesnášenlivost, svět konzumu, feministek i aktuální politickou situaci. Výsledkem je pak naprosto neuvěřitelně vtipná a originální komedie, která skutečně funguje a kdyby občas trochu ubrala byla by ještě vtipnější. Celkově se jedná o kultovní snímek inspirovaný humorem Monthy Pythonů, který ve svém důsledku zdaleka tak nepobouřil, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Film původně režíroval Todd Philips (Pařba ve Veagas), ale po natočení scény na rodeu v Texasu opustil pro tvůrčí rozdíly rozjetou produkci. Proslýchá se, že tam šlo docela o ústa. Na jeho místo tak nastoupil od pohledu nekonfliktní dlouhodobý přítel Boba Dylana a jeden z hlavních tvůrců komediální americké klasiky Seinfeld Larry Charles se vzhledem ála hudební skupina ZZ Top.

Borat se stal obrovským komerčním hitem a je uznávanou novou klasikou komediálního žánru.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

reklama světová klasika
Koupit ZDE ↓

Tištěná verze
http://www.kosmas.cz/knihy/168427/slavna-svetova-filmova-klasika/

A kupte si i další tituly Ondřeje Slaniny

Česká animovaná klasika – http://www.kosmas.cz/knihy/226742/ceska-animovana-klasika/

a

Slavná česká filmová klasika – http://www.kosmas.cz/knihy/196077/slavna-ceska-filmova-klasika/

Přidat komentář

TOPlist