Soutěžní filmy v Cannes: 19 filmů bojující o Zlatou palmu

Filmový festival v Cannes je v plném proudu a je na místě pozvednout prapor upadající filmové publicistiky a představit všech 19 filmů hlavní soutěže.

cannes70

Musím říct, že včerejší novinářský panel v Knihovně Václava Havla na téma informací v médiích mě zaujal, na druhou stranu odhalil mnoho problémů, kterým v mediálním prostoru čelíme. Dnes mě třeba překvapil jeden z novinářů při propouštění omilostněného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka se slovy:,,Jirko, ty máš ale svaly!“ RealFilm.cz je nezávislé médium, takže u nás si můžete být jisti, že informace nezkreslujeme. Bohužel ČTK uvedla ke Cannes jedinou tiskovou zprávu, kterou převzala většina médií a přiznám se, že její úroveň odpovídá pěti minutám a překladu po čtyřech pivech na restaurační zahrádce. Takže trochu seriózněji.

O letošním ročníku MFF v Cannes jsme informovali již ve dvou podcastech, které si můžete přehrát na našem profilu RealFilm.cz na www.soundcloud.com. V prvním si poslechněte o podstatě obligátního úvodního skandálu, který vedl i k rozbroji v porotě vedené předsedou Pedro Almodóvarem a americkou superhvězdou Willem Smithem a druhý je o festivalu obecně. Jak jsme avizovali, je však na místě představit 19 vybraných filmů oficiální soutěže, ve které se bojuje o Zlatou palmu, jedno z nejprestižnějších filmových ocenění světa.

 

FILMY V SOUTĚŽI BOJUJÍCÍ O ZLATOU PALMU:

beguild_cannes

The Beguiled – režie: Sofia Coppola

Novinka uznávané americké režisérky Sofie Coppoly je adaptací knihy Thomase Cullinana z roku 1966. Ve filmu uvidíte Colina Farrella jako vojáka Unie, který okouzlí školní dívky Konfederace. V dámských rolích hrají hvězdy jako Kirsten Dunst, Elle Fanning a Nicole Kidman. Světovou distribuci zajišťuje Focus Features.

You Were Never Really Here- režie: Lynne Ramsay

Hlavní hvězdy Joaquin Phoenix a Alessandro Nivola hrají v adaptaci novely Jonathana Amese, která vypráví o válečných veteránech, jež se snaží vymanit mladou dívku ze spárů obchodníků se sexem a věci se neskutečně vymknou kontrole, v tom nejhorším slova smyslu. Film podle vlastního scénáře režírovala uznávaná americká režisérka Lynne Ramsey, která zaujala artové publikem nezávislákem We Need to Talk About Kevin.

Wonderstruck – režie: Todd Haynes

Julianne Moore a Michelle Williams hrají v režii Todda Haynese, který je po úspěchu lesbického dramatu Carol  zjevně při chuti. Film je adaptací knihy Brian Selznicka, ve které naleznete příběh mladého kluka z amerického středozápadu a paralelně příběh mladé dívky před 50 lety v New Yorku, kteří nezávisle na sobě řeší stejné mysteriózní spojení.

Good Time – režie: Benny and Josh Safdie

 

Barkhad Abdi, Jennifer Jason Leigh a Robert Pattinson se představují v kriminálním dramatu bratrů Safdie o bankovním lupiči, který zjišťuje, že nebude schopen uniknout těm, kteří mu jsou v patách.

Happy End – režie: Michael Haneke

Isabelle Huppert se vrací k rakouskému kultovnímu režisérovi Hanekemu, se kterým uspěla v kontroverzním dramatu Pianistka. Film je ve francouzštině a řeší aktuální uprchlickou krizi na základě rodinnné krize v Calais. Ohlasy jsou zatím slušné.

The Meyerowitz Stories – režie: Noah Baumbach

Herci Adam Sandler, Ben Stiller, Elizabeth Marvel, Grace Van Patten a Emma Thompson hrají v dramatu stavícím na mezigeneračním střetu dětí se stárnoucím otcem v podání Dustina Hoffmana. Jedná se o první film z produkce Netflixu v soutěži v Cannes.

aus_dem_nichts

In the Fade – režie: Fatih Akin

Diane Kruger hraje v německy mluveném filmu, což na to, že je Němka je její vůbec první mluvená role v rodné němčině! Film vypráví o Katje, která zkolabuje poté, co jí při bombovém útoku zemře manžel a syn. Po nářcích, utrpení a pocitu nespravedlnosti se rozhodne pro pomstu.

Okja – režie: Bong Joon-Ho

Sci-fi a fantasy film od režiséra korejského hitu Snowpiercer , který se točil i na Barrandově je o dívce, která riskuje vše, aby zachránila obrovskou chlupatou bestii, kterou chce chytit nějaká společnost. V korejské produkci uvidíme herce jako Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Lily Collins a Paul Dano. Jedná se o další projekt Netflixu v soutěži.

sacred deer

The Killing of a Sacred Deer – režie: Yorgos Lanthimos

Colin Farrell je znovu obsazený do filmu od tvůrce překvapivého hitu Humr. Dále se ve filmu objeví Nicole Kidman, Alicia Silverstone a Bill Camp. Psychologický revenge thriller je o úspěšném chirurgovi, který se snaží do rodiny osvojit teenagera a jelikož se mu to moc nedaří, rozhodne se pro nemyslitelnou oběť. Kritika opět jásá. Mimochodem Nicole Kidman má v Cannes hned 4 soutěžní snímky!

The Double Lover – režie: Francois Ozon

Hvězdná Jacqueline Bisset hraje ve francouzsky mluveném thrilleru s Marine Vacth a Jeremie Renier. Erotický thriller je o křehké mladé ženě, která se zamiluje do svého psychoanalytika, ale poté co se k němu nastěhuje, zjistí, že její milenec má problémy se svou identitou.

A Gentle Creature – režie: Sergey Loznitsa

Ukrajinský režisér natočil v ruštině příběh natočený Dostojevského krátkou povídkou o ženě, které se vrátí balík pro manžela, jenž sedí ve vězení. Šokovaná a rozčarovaná cestuje do vzáleného vzdělání, aby zjistila, co se děje.

redoutable

Redoubtable – režie: Michel Hazanavicius

Biografický příběh o slavném režisérovi Jeanu-Lucu Godardovi, který s eběhem natáčení zamiloval do 17 leté herečky. Jistě víte, že režisér Hazanavicius natočol oskarového Umělce. Film byl přijat dobře, leč projekce byla poznamenána jistým bezpečnostním problémem.

Loveless – režie: Andrei Zvjagitsev

 

Ruský režisér natočil drama o rozvádějí se dvojici, která se musí spojit po zmizení jejich syna, je to o to pikantnější, že syn utekl po jejich velmi ostré hádce. Scénář napsal Oleg Negin.

Radiance – režie: Naomi Kawase

Japonské a japonsky mluvené drama je o Misako, vášnivé storce komentářů pro filmy pro nevidomé, která potká staršího fotografa Masaya, stárnoucího fotografa, který postupně přichází o zrak. Učí se společně poznat svět jinak, než skrz jejich zrak.

The Day After – režie: Hong Sangsoo

A ještě je tu jeden korejsky mluvený projekt o ženě a záměně za jinou osobu.

120 Battements par Minute – režie: Robin Campillo

Francouzsky mluvené drama odehrávající se v Paříži raných 90. let pojednávající o aktivistech, kteří se snaží najít lék na smrtící nemoc. Zaměří se na farmaceutický koncern s potencionálním lékem a snaží se různými akcemi zachránit lék, který by mohl zachránit životy budoucích generací.

Rodin – režie: Jacques Doillon

 

Vincent Lindon hraje slavného francouzského sochaře Auguste Rodina v příběhu rámovaným jeho divokých vztahů se sochařkou Camille Claudel (Izia Higelin) a životní partnerkou Rose Beuret (Severine Caneele).

The Square – režie: Ruben Ostlund

Film je o Christianovi, respektovaném muzejním kurátorovi, jehož poslední instalace zaujme svým altruismem. Jenže výstava je mizerně přijata veřejností a Christianova snaha ho zavede do existenčního problému.

Jupiter’s Moon – režie: Kornel Mundruczo

Režisér vítězného filmu sekce Un Certain Regard z roku 2014 White God  natočil drama o imigrantech, kteří nelegálně překročí hranice v Maďarsku. Šokovaný a po cestě i zraněný muž zjistí, že najednou může záhadně levitovat a navíc to může i kontrolovat.

 

Přidat komentář

TOPlist