Uteč (2017)

getout_1

USA, Get Out, režie a scénář: Jordan Peele, kamera: Toby Oliver, hudba: Michael Abels, hrají: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, Bradley Whitford

104 minut, ARRI Alexa, 2.35:1, barevný

Film:

Krásná Rose (Allison Williams) je zamilovaná až po uši do Chrise (Daniel Kaluuya). Má to jeden háček, Rose je běloška a Chris je černoch. Jenže je přece jiná doba. Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný, a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Nebo snad ano? Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí a jejich první společnou návštěvu mladého páru u nich doma dělají velmi příjemnou.

G
Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam před ní zapálí cigaretu, ale to s barvou kůže přece nesouvisí a dá se s tím něco dělat. Maminka dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to zkrátka ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu během večírku zvláštních boháčů, kteří tam každoročně vyráží. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá a lámání chleba se blíží.

G

Jason Blum si po úspěchu Uteč v amerických kinech vysloužil přízvisko Pixar horrorových filmů. Novináři jsou všehoschopná čeládka, ale tohle je i na mě moc, každopádně tentokrát je jeho midasovský dotek naprosto nezpochybnitelný. Uteč je totiž lahůdkové psycho kombinované s rafinovanou a černohumorně vtipnou satirou, při které i ti vzadu pochopí, co tímto filmem chtěl autor jasně sdělit. A přiznám se, že se mi způsob a sdělení tohoto filmu velmi líbí a klobouk dolů, že si Jordan Peele vybral horrorový žánr. Tento film totiž jako horror dozajista obstojí.

Producent Jason Blum k filmu řekl: „Uteč působí podobně jako Očista. Nabízí všechno, co od takového žánrového snímku čekáte, ale navíc má silný společenský přesah. Ale to pořád není všechno. Jak se příběh začne odvíjet, zkušený divák bude očekávat tradiční hororový scénář. Ale i tady film překvapí, když se na konci vydává do dějového protisměru.“

get_out_1

Jason Blum je zkrátka kolík. V tom nejlepším slova smyslu. Jeho laciný horror Rozpolcený je megahit a vydělal už téměř čtvrt miliardy dolarů a tentokrát dal jako producent šanci zajímavému americkému tvůrci, který je spjatý spíš s komediální tvorbou a podle ohlasů v zámoří udělal velmi dobře.

Černohumorný horror Get Out český distributor pojmenoval Uteč, zřejmě v narážce na nedávný úspěšný horror Neutečeš (It Follows) a pak prý, že má čeština málo slov. Myšleno ironicky, samozřejmě.

G

Režisérovi a scenáristovi Jordanu Peeleovi se skutečně podařilo natočit, co avizovali američtí kritici i návštěvníci Sundance, tedy film, který se posmívá rasovým předsudkům a mimo to zároveň děsí a černohumorně baví. Podotýkám, že chytře, není to žádná agitka a dělá si srandu jak z černých a bílých.

Jako film s rozpočtem bratru 5 milionů dolarů je to samozřejmě profesionálně odvedená podívaná, s pěkným vizuálem a solidní kamerou, kterou možná chvíli před koncem prokouknete, pokud znáte seriál Ztraceni nebo Frankenheimerův horror Seconds, který se už několikrát objevil na plátně bez přiznané inspirace. Pro příznivce žánru je to podle mého názoru příjemný kousek. A bacha na kafíčka se lžičkou!

 

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg 

image001

Přidat komentář

TOPlist