Pokrevní pouto (2013)

Blood Ties 1

Blood Ties, USA/Francie, režie: Guillaume Canet, scénář: Guillaume Canet, James Gray, Jacques Maillot, Pierre Chosson, Eric Veniard, kamera: Christophe Offenstein, střih: Hervé de Luze, hrají: Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard, Mila Kunis, Zoe Saldana, James Caan, Matthias Schoenaerts, Noah Emmerich, Lily Taylor

 

127 minut, 2.35:1, ARRI Alexa, SxS Pro, barevný

 

Film:

New York, 1974. Padesátiletý Chris (Clive Owen – Na dotek, Potomci lidí, Agent bez minulosti, The International), byl právě propuštěn za dobré chování po mnohaletém vězení za vraždu. Venku na něj čeká jeho mladší bratr Frank (Billy Crudup – Vetřelec: Covenant, Jackie, Na pokraji slávy, Watchmen – Strážci, Veřejní nepřátelé), policista s perspektivní budoucností. Chris a Frank byli vždy odlišní, ale pokrevní vazby mezi nimi vždy fungovaly dokonale a pevně. Chris dostává šanci k návratu do běžného života.

Frank ho ubytovává u sebe doma a nachází mu práci. Chris už ale není schopen žít „normální“ život. Opět se ocitá na šikmé plose zločinu a Frank ho vymazává ze svého života, jenže rodina je rodina.

BloodTies-2

V roce 2008 natočil Jacques Maillot thriller Les liens du sang odehrávající se v 70. letech a popisující vztah dvou bratrů – kriminálníka a policisty. Hlavní role tam hráli Francois Cluzet a Guillaume Canet. Druhý jmenovaný pak natočil několik veleúspěšných francouzských snímků (Nikomu to neříkej, Milosrdné lži) a rozhodl se za téměř čtyřnásobek původního rozpočtu natočit stejný příběh ze stejné doby, ale zasazený do New Yorku a s prvotřídním obsazením, kde se to hemží prověřenými hereckými profesionály.

 

Guillame Caunet k filmu přistupoval velmi vážně. Jako autora na přepsání dialogů do newyorského dialektu přizval Jamese Graye, zkušeného harcovníka kriminálních thrillerů a kamaráda Marka Wahlberga, který měl ostatně původně hrát i hlavní roli, ale kvůli nabitému diáři se mu nepodařilo sladit termíny. V ten moment pomohl francouzskému režisérovi mexický režisér Alfonso Cuarón, který o projektu věděl a navrhl mu, že by se o projektu zmínil Cliveu Owenovi. Canet souhlasil a Owen posléze také.

blood_ties_3

Matthiase Schoenaertse (Daleko od hlučícího davu, Na dřeň, Oslněni sluncem, Býčí šíje) do projektu dostala zase Marion Cotillard (Edith Piaf, Na dřeň, Počátek, Temný rytíř povstal, Půlnoc v Paříži, Nákaza, Milosrdné lži), která před Canetem několikrát pěla chválu na svého hereckého kolegu až se Canet vypravil na plac natáčení silného dramatu Na dřeň, kde se šel pak s oběma herci pobavit nad víno a pak je oba obsadil. Herci pak obě své role odehráli v angličtině a pak se sami předabovali do francouzštiny!

 

Pokrevní pouto je thriller navazující na filmy drsné francouzské staré školy, který přímo koresponduje i s vizuálem té doby. Canet se však vyžívá i v tradici amerických policejních dramat, chápu však, že je tam jeden zásadní dějový zvrat, který je pro Američany dlouhodobě naprosto nepřijatelný. Ostatně francouzská verze je téměř o 20 minut delší, než americká.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist