EuropaCorp Luca Bessona je po tomto víkendu ve vážných problémech

Luc Besson je bezesporu šarmantní Francouz, talentovaný filmař a jistojistě obratný obchodník. Velkofilm Valerián se ale prozatím ukazuje jako hodně špatný nápad jeho kariéry.

valerian_5

Podle Hollywood Reporteru před pár hodinami uzavírala Bessonova veřejně obchodovatelná mediální společnost EuropaCorp na francouzské burze o 8,31% méně. Od pátečního večera to znamená ztrátu 15 milionů euro.

dunkerk_5

Ukazuje se, že začínat premiérou v amerických kinech nebyl vůbec dobrý nápad, zvláště proti Dunkerku Christophera Nolana a nepřístupné dámské komedii Girls Trip. Nolanův válečný snímek vydělal 50,5 milionů dolarů a komedie Girls Trip 30,4 milionů. Před Bessonovu novinku se dostali ještě dříve uvedené snímky Spiderman: Homecoming a Válka o planetu opic, oba filmy jsou vzhledem k nákladům noční můra. Mimochodem Nolanův Dunkerk podle producentů z Warner Bros nestál 150 milionů dolarů, jak je uváděno novináři, ale 90 milionů. Valerián vydělal 17 milionů dolarů.

valerian_3

Valerián je při rozpočtu 177 milionů dolarů nejdražší nezávislý snímek vyrobený mimo hlavní hollywoodská studia, takže je Hollywoodem samozřejmě ostře sledovaný. Investoři snímku a akcionáři byli Bessonem ujištěni, že Valerián na tržbách vydělá celosvětově 500 milionů dolarů. Zřejmě si někde zapůjčili křišťálovou kouli nebo tak něco. Na základě toho společnost Gilbert Dupont nabádala k nákupu akcií. Vše vypadalo skvěle. Besson měl smlouvu s distributorem STX, mladý a zajímavý casting a reputaci hitmakera. Film byl navíc financovaný z předprodejů do 120 zemí, se kterými Europacorp úspěšně dlouhodobě spolupracuje.

miss_sloane_3

Nyní se ukazuje, že tento hype je dobře vymyšlené PR. Za loňský rok měla EuropaCorp ztrátu 120 milionů Eur a loňské filmy Shut InNaomi Watts, Miss SloaneJessicou Chastain, The Circle s Tomem Hanksem a Emmou Watson a Nine Lives sázící na Kevina Spaceyho všechny skončily jako dost velké komerční propadáky.

Proti Bessonovu rozhodnutí film uvádět nejprve v USA hraje také skutečnost, že si Luc Besson společnost STX  na uvádění filmu pronajal a zaplatil ze svého veškeré propagační a reklamní náklady.

Mimochodem v Čechách byl Valerián uváděn 127 kiny, což je o 6 kin více než Dunkerk a navštívilo jej 26,9 tisíc diváků s tržbami přes 4 miliony korun. Je to zhruba polovina víkendového výsledku válečného Dunkerku.

Besson potřebuje aby Valerián uspěl a má ještě řadu opravných termínů. Ve Francii jde film do kin zítra, stejně jako ve většině Evropy a po prázdninách by se měl dostat i na čínský trh. Doporučení u jeho firmy stále zůstává na „buy“, tak uvidíme. Valeriánovu pouť budeme nadále sledovat.

Aktualizováno 31.7.2017 – Valerián bude mít v Číně premiéru 25.8.2017, bude tak první zahraniční blockbuster po schválených kvótách čínskou vládou. Čína tak dala Bessonovi o týden více času než Dunkerku a o dva týdny více než Spider-Manovi.

1 komentář

  1. Ondra Slanina napsal:

    Aktualizováno 31.7.2017 – Valerián bude mít v Číně premiéru 25.8.2017, bude tak první zahraniční blockbuster po schválených kvótách čínskou vládou. Čína tak dala Bessonovi o týden více času než Dunkerku a o dva týdny více než Spider-Manovi.

Přidat komentář

TOPlist