Valerian a město tisíce planet (2017)

valerian_2

Valerian and the City of a Thousand Planets, Francie/Čína/Německo, režie: Luc Besson, scénář Luc Besson podle komiksu: Pierre Christin, Jean-Claude Mézières, kamera: Thierry Arbogast, střih: Julien Rey, hudba: Alexandre Desplat, hrají: Dane DeHaan (Valerian), Cara Delevingne (Laureline), Rihanna (Bubble), Ethan Hawke (Jolly), Clive Owen(velitel Arün Filitt), Rutger Hauer (prezident Světové státní federace), John Goodman (Igon Siruss – hlas a animace)

137 minut, 2.35:1, barevný, ARRI Alexa,

Film:

Od roku 1975 se cesty do vesmíru staly rutinní záležitostí. Pokrok byl úžasný. Nejprve do vesmíru létaly mocnosti jako Čína nebo Francie a postupně se mimo naši planetu začaly budovat úžasné intergalaktické stanice, kam se postupně přidávaly nejenom státy z naší modrozelené planety, ale i mimozemské civilizace.

28. století, dosud známý vesmír. Valerian (Dane deHaan) a Laureline (Cara Delevigne) jsou zvláštní vládní agenti, kteří mají na starost udržovat pořádek v lidských vesmírných teritoriích. Ve své práci patří k absolutní špičce. Na rozkaz velitele se oba vydávají na misi do intergalaktické stanice Alfa. Úchvatné místo, přezdívané Město tisíce planet, je stále rostoucí metropole, kde mezi sebou všechny vesmírné druhy sdílejí znalosti, objevy, technologie a kulturu.

valerian

Příběh Valeriána je založený na komiksu, který vychází od roku 1967. Za tu dobu inspiroval mnoho čtenářů a zejména Luca Bessona, francouzského vizionáře, filmaře, který přes nepřízeň kritiků vybudoval s kolegy svébytný styl ,,cinema du look“ a posledních dvacet let věnoval téměř nadlidské úsilí ve Francii sídlícímu studiu Europacorp, které se může směle postavit vedle těch hollywoodských s hity jako Kurýr (filmy a tv seriál), série 96 hodin s Liamem Neesonem, série Taxi, megahit Lucy se Scarlett Johansson a mnohé další.

Luc Besson řekl: „Když mi bylo asi 10 let, chodil jsem každou středu do trafiky. Jednou jsem tam objevil časopis s názvem Pilote. Uvnitř byl příběh Valeriana a Laureline a já si říkal „Ach bože, co je to?“ Ten den jsem se zamiloval do Laureline a chtěl být Valerianem. Byla sedmdesátá léta a bylo to poprvé, kdy jsme viděli moderní dívku nakopávat zadky chlapům a vesmírným bestiím. Nešlo o superhrdinu v kápi. Bylo to lehké a vlastně obyčejné, protože Laureline a Valerian byli skoro jako dva normální policajti. Tedy s tím, že se děj odehrával v 28. století a všechno bylo divné a úžasné.“

valerian_3

Besson měl filmového Valeriána v hlavě už při vytváření kultovního Pátého elementu, ale triky jež chtěl použít byly hudbou budoucnosti. Vše změnila pozvánka Jamese Camerona na projekci Avatara v roce 2009. Besson říká:„S příchodem Avatara se najednou vše zdálo možné. Vzpomínám si, jak jsem si myslel – jednoho dne se vrátím k mé milované vesmírné sci-fi se všemi novými nástroji a možnostmi, které jsou jediným limitem mé fantazie. A po projekci Avatara jsem se rozhodl natočit Valeriana.“

A udělal moc dobře. K dispozici měl armádu čítající 700 trikařů, rozpočet kolem 200 milionů dolarů, tedy absolutně nejvíc v evropské historii a pověst vizuálního tvůrce, který má šanci v tomto nejtěžším filmovém žánru tzv. space opery uspět. Besson se mohl postavit do stejné startovní pozice jako tvůrci Star Wars, Avatara, Strážců galaxie, ale samozřejmě i dalších, kteří neuspěli, třeba k tvůrcům Johna Cartera.

Pages: 1 2 3

Přidat komentář

TOPlist