Značka Československý dětský film IV – Filmaři dětského filmu

vaclav_vorlicek

Václav Vorlíček dostal před pár týdny cenu na MFF v Karlových Varech a i on má na RealFilmu samostatný profil. Z Vorlíčkovy tvorby pro děti a mládež jmenujme Tři oříšky pro Popelku, Saxánu, Arabelu, ale třeba i seriál Létající Čestmír.

 

Kočičí princ

Kočičí princ

V minulém díle jsme se zmiňovali o filmu Lucie a zázraky, který natočil režisér Oto Koval. Ten se narodil roku 1931 a začínal jako asistent režie u Martina Friče, Zbyňka Brynycha nebo režiséra dětských filmů Jiřího Hanibala. Oto Koval byl bohužel účastníkem dopravní nehody, kterou nezpůsobil a jejímiž následky skončil na invalidním vozíku. I přes náročnou rekonvalescenci se nakonec vrátil k režírování. Natočil snímky jako My tři a pes z Pětipes, Družina Černého pera nebo pěknou moderní koprodukční pohádku Kočičí princ, na které mu asistoval Karel Smyczek. V roce 1979 musel natočit snímek o dětství Julia Fučíka Julek, což byl normalizační projekt, jenž se v tvůrčí skupině potuloval řadu let a vždy z něj sešlo. Nakonec se ale realizoval. Mladého Julia Fučíka ztvárnil Filip Renč.

vera plivova-simkova

Zmínit musíme samozřejmě režisérku Věru Plívovou-Šimkovou, která rovněž začínala jako asistentka Jiřího Hanibala. Její film Káťa a krokodýl podle Oty Hofmana byla rozverná dětská komedie s davovými scénami a mladými začínajícími hvězdami, o kterém jsme se již v našem seriálu zmiňovali. Jako rodačka z Lomnice nad Popelkou natočila nestárnoucí klasiky Lišáci-Myšáci a Šibeničák (1970), Páni kluci (1975) nebo oblíbený snímek Krakonoš a lyžníci (1981). Věra Plívová-Šimková není žádná režisérka kategorie B, je to vynikající profesionálka a její filmy patří plným právem do zlatého fondu domácího filmu.

josefpinkava

O generaci starší režisér Josef Pinkava, ročník 1919, patřil k oporám dětského filmu ze studia dětského filmu ve Zlíně (tehdy bizarně Gottwaldova). Začínal jako asistent režie ve Zlíně, kde se věnoval zejména instruktážním filmům, ale později začal spolupracovat s Hermínou Týrlovou, kde vytvářeli kombinaci hraného a animovaného filmu. Jeho krátkometrážní tvorba byla velmi úspěšná, v roce 1961 získal ocenění za nejlepší krátkometrážní film na MFF v Benátkách. Již o rok později samostatně debutoval celovečerákem Prázdniny s Minkou. Mezi jeho nejznámější filmy patří Kapitán Korda podle dětské knížky Marie Kubátové, kultovní Metráček podle Stanislava Rudolfa nebo snímek Terezu bych nikdy kvůli žádné holce neopustil.

 

Do dětského filmu zasáhl také dvěma netypickými zářezy Juraj Herz, kterému se ale budeme věnovat v jednom z dalších dílů seriálu, stejně jako nezoufejte, že bychom vynechali Karla Kachyňu.

 

V příštím díle se budeme věnovat tématu výročních filmů, které se stejně jako v normalizaci dostávají opět do módy a že jich nebyla ušetřena ani skupina dětského filmu je nad slunce jasné. Nebojte se ale, že bychom se věnovali jen takovým filmovým bizarnostem, ke slovu se dostanou i výroční filmy natočené k narozeninám slavných tvůrců pohádek!

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist