David Fincher přichází se sérií Mindhunter

Při rozjezdu streamovací služby Netflix se David Fincher etabloval obrovským projektem House of Cards. Ten sice pořád pokračuje, ale Fincher přichází s novinkou, která vypadá hodně slibně.

mindhunter_1

Mindhunter je série vycházející z novely Marka Olshakera a Johna E. Douglase, odehrává se v roce 1979 a pojednává o dvou agentech FBI Jonathanu Groffovi a Holtu McCallanymu, kteří rozumí narušené psychice masových vrahů a dokáží je stopovat ve vyšetřovaných případech, ale i ochránit oběti před budoucími vraždami.

Seriál sice nepřipomíná House of Cards námětem, ale Fincherův vizuál je zde opět všupřítomný. Kontrastní obraz, modrá a šedá barevná paleta, stíny a pečlivá atmosféra. To všechno je pro Finchera typické a vychází jednak z jeho reklamního a klipařského podhoubí, ale i z vysokorozpočtového Hollywoodu, kde patří k nejlepším filmařům své generace a zároveň nejméně doceněným. Ignorování jeho práce na filmech Sedm nebo Zmizelá je pro mě velkou záhadou.

Mindhunter-2

A zřejmě právě nedoceněnost je i Fincherovým hlavním motorem tohoto projektu, protože jestliže někdo sbírá vavříny za House of Cards, jsou to herci. Fincher, ač jeden z hlavních producentů show, za svůj přínos získal Emmy pouze za první sérii a od té doby uteklo už docela dost vody.

Kniha, podle které se Mindhunter točí vychází z reálného předobrazu agentů FBI, kteří vytvořeli metodiku profilování pachatelů. Fincher tak navazuje na svůj nedoceněný majstrštyk Zodiac, vycházející z knihy Roberta Graysmithe, novináře pátrajícího po stopách masového vraha Zodiaca a pochopitelně na vynikající thriller Sedm.

 

Netflix v USA masivně prezentuje Zodiaca pro svou streamovací službu, aby diváka připravil na svou novou show. Mimochodem Netflix v roce 2016 vyráběl 54 seriálů a letos je to již 91, čímž šlape na paty i HBO. Jenže HBO má v tzv. ,,quality tv“ horká želízka Westworld a Hra o trůny a Netflix má za sebou řadu vyložených přehmatů.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist