Nejzajímavější filmy z Berlína

Příjemně mě překvapilo, že naši průvodci filmem z evropských metropolí, které na Realfilmu občasně píšeme, patří k nejčtenějším článkům našeho magazínu a dnes se milí čtenáři vydáme do Berlína.

good bye lenin

Berlín je filmaři stále vytíženější město, přestože na první pohled nepatří mezi nejfotogeničtější. K dnešnímu dni se zde natočilo přes 7000 filmů a seriálů.  Na druhou stranu je to místo dýchající pověstným geniem locí, já osobně říkám, že toto město má Geist – ducha. Pokud se dnes do Berlína vydáte, budete možná hodně překvapeni, co všechno vám bude najednou připadat povědomé. Tak třeba tato zastávka metra, kterou jsem vám vyfotografoval. Poznáváte?

hunger_games

Pokud jste odpověděli, že toto je přeci futuristická lokace Hunger Games, pak jste odpověděli správně. Třeba jen toto léto jste mohli Berlín vidět v akčním thrilleru Atomic Blonde a pokud půjdeme pár měsíců zpátky tak připomeňme Most špionů nebo Jasona Bourna.

S

Berlín je město, kde se psaly filmové dějiny. Právě zde se natáčely kultovní historické snímky jako Metropolis, Kabinet doktora Caligariho nebo Modrý anděl, tedy klíčové snímky dějin světového filmu. Nebuďme přehnaně korektní, byl to Berlín, kde točila své propagandistické snímky Leni Riefenstahl, ve kterých oslavovala triumf těla a vůle, ačkoli ve službě zločinné nacistické ideologie.

zahranicni_afera

Výsledkem byla tragická situace po prohrané válce. Ve městě byl nedostatek všeho, z výstavního města se stala hromada kouřících trosek a nejvíce to opět odnesli obyčejní nevinní lidé. To byl ostatně důvod proč první hollywoodskou produkci natáčenou po válce v Berlíně dávali dohromady Berlíňané, kteří před Hitlerem prchli do Hollywoodu. Možná už tušíte, že se jedná o film Zahraniční aféra (A Foreign Affair) režiséra Billyho Wildera, kde jednu z hlavních rolí ztvárnila berlínská ikona Marlene Dietrich.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist