Obrazem: Jan Tříska

V posledních dnech nelze přehlédnout, jak se v mediálním prostoru neustále rozebírají okolnosti úmrtí herce Jana Třísky a je tak nějak typické, že pokaždé s odchodem výrazného umělce a člověka následují velké emoce.

triska

Životopis Jana Třísky naleznete na řadě webů, přehrajte si třeba Plovárnu s Markem Ebenem, kde se toho dozvíte skutečně spoustu. Rád bych ale vzpomněl pár projektů, které nejsou třeba úplně známé, ale vzhledem k tomu, že jsem na ně narazil při bádání pro knihu o Otu Hofmanovi Poutník světem fantazie, rád bych připomněl i tuto stránku kariéry mladého Jana Třísky.

1966 Martin a červené sklíčko 13

Objektivně je třeba říct, že Jan Tříska byl skutečně fešný mladý muž, který byl pro kariéru herecké hvězdy předurčen mnoha aspekty. Rád bych vzpomněl jeho roli kastelána v dětské detektivce ze série o Martinovi, která je pro jeho kariéru hodně netypická, ale rozhodně stojí za zmínění. Film režíroval zapomenutý mistr dětských filmů Milan Vošmik, kterému předčasně ukončila kariéru náhlá smrt. O Martinovkách si můžete více přečíst v tomto díle našeho seriálu o Československém dětském filmu.

1970 Lucie a zázraky 37

Jestli si vybavíte sérii Lucie postrach ulice a zase ta Lucie, tak možná nevíte, že existuje ještě jeden film, o kterém nevědí kolikrát i erudovaní odborníci ve filmové branži. Ten snímek se jmenuje Lucie a zázraky, napsal ho Ota Hofman a Jan Tříska v něm hraje malíře se srdcem na pravém místě, který má praštěnou holku, se kterou si osvojí cácorku Lucii z dětského domova.

 

Z dalších filmů Jana Třísky na RealFilmu si připomeňte – Nadaný žák, Lid versus Larry Flynt, Pohádky tisíce a jedné noci v profilu Karla Zemana, Na samotě u lesa v profilu Jiřího Menzela, Obecná škola v profilu Zdeňka Svěráka a Šílení v profilu Jana Švankmajera.

R.I.P. Jan Tříska (1937 – 2017)

Přidat komentář

TOPlist