Profesor filmu: Martin Scorsese (doplněný profil)

T
O necelé dva roky později se ovšem Scorsese vydal s Leonardem Di Capriem do vod mu podstatně bližších. Gangstery vyměnil za modré košile s bílými límečky. Film Vlk z Wall Street přináší podívanou z doby, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého Západu a Gordon Gekko. Jen místo pistolníků na koních se tu prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu nad prérií víří vzduchem bankovky. Jordan Belfort (Leonardo Di Caprio) dokázal vydělat i 12 milionů dolarů za pouhé tři minuty. A peníze uměl také pěkně roztáčet. V jeho kancelářích běžně defilovala nahá dívčí dechovka, šňupaly se velehory kokainu, pořádaly se závody v házení trpaslíky, opice jezdily na kolečkových bruslích a se svou ženou Vévodkyní (Margot Robbie) souložil na matraci ze samých bankovek. Když mu v Londýně na večírku došly drogy, vzbudil svou newyorskou sekretářku, aby mu je poslala soukromým tryskáčem. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina. Zvlášť, pokud kouzlení s akciemi je více než jen kreativní. FBI vás pak chce zatknout a mnoho dalších se chce pomstít.

Martin Scorsese a Leonardo Di Caprio během natáčení

Martin Scorsese a Leonardo Di Caprio během natáčení

Martin Scorsese natočil pěknou řádku filmů, kde dobré PR převýšilo, že film má své mouchy. Tím je pro mě třeba jeho opus Prokletý ostrov, který s odstupem času jeví stále více znaky filmové pocty, než skutečného autorského díla hodné jeho jména. Vlk z Wall Street je ale něco úplně jiného. Je to živý film, moderní, který skvěle popisuje dekadenci, ve které žijeme a hnus, jež nás denně obklopuje. Scorsese je navíc mistr v barvitém prokreslení charakterů a v počtu drog, které během života zkonzumoval. Nebojte se tedy na první pohled dlouhé stopáže, na kterou jsme si zvykli spíš u půlčiků Petera Jacksona a směle do toho! Vzhledem k nemalému počtu diváků, kteří kino během projekce opustili si však dovoluji jen suše konstatovat, že to úplně není podívaná pro každého.

T
Di Caprio navázal se svým předobrazem podvodníkem Jordanem Belfortem skutečné přátelství a nosil si z jejich setkání celé štosy poznámek: „Chtěl jsem do filmu dostat i intimní detaily, které v knize nebyly,“ řekl DiCaprio a tvrdí, že některé scény jsou „na úrovni moderního Caliguly“. Kvůli přijatelné přístupnosti musely být nakonec některé části z filmu vystřiženy, i tak ale Vlk z Wall Street patří do kategorie nepřístupných filmů, které mají ale opravdu hodně málo k dokonalosti filmové podívané.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Přidat komentář

TOPlist