Americká noc (1973)

americka-noc1

La nuit Américaine, Francie/Itálie 1973, režie: Francois Truffaut, scénář: Jean-Louis Richard, Suzanne Schiffman, Francois Truffaut, kamera: Pierre William Glenn, hudba: Georges Delerue, hrají: Jacqueline Bisset, Valentina Cortese, Dani, Alexandra Stewart, Jean Pierre Léaud, Nathalie Baye

115 minut, 35 mm, barevný

Oskar za nejlepší zahraniční film, nominace na Oskara – nejlepší režie, scénář, herečka ve vedlejší roli (Valentina Cortese)

Film:

V dějinách kinematografie jsou filmy, s kterými se musíte dříve či později utkat v diváckém souboji, pokud jste filmovým fanouškem. Pokud jste ale filmovým fanouškem a také filmovým tvůrcem, což kupodivu nemusí být vždy pravidlem, dostanete se k relativně krátkému seznamu filmů, kde tedy zvýrazňuji slovo relativně, které můžete sice chvíli ignorovat, ale na jejichž existenci budete vždy někým upozorněni a nakonec je uvidíte.

Uvidíte je proto, že se pravidelně opakují na filmových festivalech, režiséři je často zmiňují v rozhovorech a filmové kluby v kinech i televizi je čas od času opakují. Důvodem ale není jejich přílišná divácká oblíbenost, ale skutečnost, že jsou dobré a pravdy, které jsou v nich obsažené, stále platí. A je úplně jedno, jakkoli jsou obecné, ve významovém smyslu pro někoho známé a všední…Přesně to je totiž příklad filmu Americká noc.

americka-noc2

Ocitáme se na náměstí. Je velký natáčecí den. Desítky komparsistů zamíchaní s profesionálními herci vytváří iluzi rušného městského odpoledne. Filmaři právě natáčí jednu z úvodních scén melodramatické limonády Seznamte se s Pamelou. Jenže, jak už to u filmu bývá, nic nejde podle plánu. A bude to ještě horší.

Americká noc, nemá příběh v pravém slova smyslu. Ostatně co očekávat od filmu s takovým názvem, že? Americká noc totiž značí proces natáčení, kdy se noční záběry natáčí během dne. Je to epizodický film stavící na historkách a situacích, které se během natáčení filmu mohou stát a většinou také stávají. Je to velkoryse natočený film o filmu, ale především upřímně míněná pocta a poodhalení závěsu, za kterým se skrývá přísně střežené filmové zákulisí.

americka-noc3

Až tento film uvidíte, tak vám spousta věcí dojde. Když se reportérka jde zeptat producenta na film, tak jí lakonicky odpoví, ale já bych měl přece zůstat v ústraní. Když hlavní herečka začne popíjet během natáčení více vína, než vody a neustále otevírá druhé dveře než má, tak režisér ji jde uchlácholit, že zítra to bude určitě lepší. Když se nejdražší scéna filmu zničí během vyvolávacího procesu, protože v Paříži v laboratoři někdo vyhodí proud, tak Truffaut věrně zachytí horečné hledání řešení nastalého maléru. A nechybí ani skvělá scéna, kdy se do natáčecího mumraje připlete i člověk zvenčí, který lidi od filmu zkritizuje za jejich bezuzdnou amorálnost.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist