Nejslavnější katastrofické orgie

alive

V roce 1993 přišel do kin film Přežít etablovaného producenta Franka Marshalla, který se posadil i na režijní křeslo. Film vznikl podle knihy a ta podle skutečné události, ze které tuhne krev v žilách. V roce 1972 se v Latinsko-amerických Andách zřítilo letadlo na jehož palubě byl Uruguaiský národní rugbyový tým. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech, pomocí rádia, dozvídají, že všechny záchranné akce byly zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek. Jejich statečný kousek se jim podaří. Vrátí se zpět i s pomocí. Mezitím, ale 29 lidí zemře a zbylým 16 se podaří přežít jen díky kanibalismu. Knihu jsem četl a musím říct, že si ji budu pamatovat zjevně do smrti, to ovšem platí i o velmi zdařilém filmu, kde exceluje vycházející hvězda Ethan Hawke.

nic_nas_nerozdeli

Nejen Hollywood ale dokáže natočit solidní katastrofu. Nečekanými přeborníky se ukázali i španělští filmaři s mezinárodně financovaným blockbusterem Nic nás nerozdělí, který se stal komerčním megahitem. Na režijní sesli usedl J. A. Bayona. Film je založen na skutečné události jedné rodiny, která v roce 2004 přežila úder ničivé vlny tsunami v Indickém oceánu. Manželé Henry, Maria a jejich tři synové se rozhodli strávit poklidné Vánoce v Thajsku a těší se na několik dnů prožitých v tropickém ráji. Rodinná idylka ale náhle a nečekaně skončí dva dny po Štědrém dnu, když jihovýchodní pobřeží Asie zasáhne vlna tsunami. Obrovská masa vody se valí na hotelový komplex, smete vše, co jí přijde do cesty, a rozdělí i prchající rodinu. Ačkoliv všichni členové rodiny přežijí, vyhráno zdaleka nemají, protože nalézt jeden druhého uprostřed pekla je skoro nemožné. Ewan McGregor, Naomi Watts a dětští herci podávají skvělé výkony!

deepwater_1

Z poslední doby si připomeňte katastrofu na ropné plošině ve výborném Deepwater Horizon nebo sérii Nezvratný osud, která katastrofický žánr posunula do úplně jiného levelu.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist