22. listopadu začne Festival francouzského filmu

Za pár dní začne již 20. ročník Festivalu francouzského filmu, který opět vtrhne do kin v pěti velkých českých městech. Představí předpremiéry zajímavých francouzských filmů, které uvidíte v distribuci i snímky, které uvidíte jenom tam.

a5_horizontal_obavany

Francouzské filmy podle Unifrance, tedy francouzské agentury zastupující francouzskou kinematografii tvoří 3% na českém trhu. Toto číslo udává výsledky za loňský rok a představuje 500 tisíc diváků. Letos si troufám, že to číslo bude vyšší, protože se v kinech hrál Valerián Luca Bessona a ještě nás čeká komedie Dokud nás svatba nerozdělí, která bude podle mého názoru trhák.

Festival své jubileum oslaví návratem k samotným počátkům kinematografie, které připomene projekcí dokumentárního snímku Bratři Lumièrové. Soubor krátkých filmů před více než 120 lety natočili bratři Louis a Auguste Lumièrovi, pásmo jejich zrestaurovaných filmů vybral a sestavil filmový historik a ředitel canneského festivalu Thierry Frémaux, mimochodem velký zastánce českého filmu, protože byl to právě on, kdo NFA pomohl zpropagovat mezinárodně klasickou českou sci-fi Ikarie XB-1, jak u sebe v Cannes, tak na Berlinale, za což mu patří od srdce velké merci.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

le-redoubtable-cannes-review

Historii francouzské kinematografie přiblíží také snímek Putování francouzského filmu. Oslavu francouzského filmu doplní předpremiéra komedie Michela Hazanaviciuse Obávaný, ve které velikána francouzské kinematografie Jean-Luc Godarda ztvárnil Louis Garrel. Obávaného jsme v redakci již viděli a dočkáte se jeho aktuální recenze. Film půjde i do klasické distribuce, ale přes Be2Can, takže ho určitě neuvidíte v multiplexech, tak s tím počítejte a možná nebude od věci zajít na film bezpečně na festival, než film pak někde pracně hledat.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Do dějin francouzského filmu uvede návštěvníky také výstava s názvem 120 let kinematografie, která v Galerii 35 představí práci věhlasného filmového studia. Pražská část festivalu divákům nabídne retrospektivu výjimečného díla režiséra Jean-Pierre Melvilla, od jehož narození uplyne letos sto let. Uvedeno bude šest snímků včetně filmů Kněz Léon Morin, Práskač, Osudový kruh nebo Bob hazardér, které se staly se odrazovým můstkem filmové kariéry Jean-Paul Belmonda a Alaina Delona. V rámci oslav jubilejního ročníku festivalu se diváci mohou vydat také na filmy z oficiálního výběru festivalu v Cannes z let 2011 – 2016. U příležitosti oslav 20. FFF je pro diváky připravena také řada hudebních vystoupení. Skupina The Brownies se postará o koncert na zahájení festivalu, po premiéře filmu Dalida vystoupí Emma Smetana a po premiéře filmu Django se diváci mohou tešit na swingovou tančírnu s DJ Mackie Messerem a jeho hosty. Swing v Lucerně – Django Reinhardt night, stejně jako koncerty The Brownies a Emmy Smetany, se konají v Galerii Lucerna. Koncerty začínají vždy ve 20h a se vstupenkou z festivalu jsou zdarma.

Předpremiéry

Kromě Obávaného festival v předpremiéře uvede i další novinky z Cannes, mezi nimiž jsou i životopisné snímky Gauguin s Vincentem Casselem v hlavní roli, Rodin s Vincentem Lindonem, či poslední  film  Michaela  Hanekeho  Happy  End  s  Isabelle  Huppert  a  Jean-Louis  Trintignantem  v hlavních rolích. Výběr filmů z Cannes doplní jeho zahajovací snímek Ismaelovy přízraky Arnauda Desplechina, ve kterém se představí Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg a Mathieu Amalric.

 

V  rámci  předpremiér  bude  uveden  také  poslední  film  Martina  Provosta  Polibek  od  Beatrice  s Catherine Deneuve a Catherine Frot v hlavních rolích.

rocknroll

Komedie Rock’n Roll režiséra a herce Guillauma Caneta přináší svěží a sebeironický pohled na filmový průmysl a jeho požadavky na věčné mládí filmových hvězd. V hlavních rolích filmových manželů se představí Guillaume Canet a jeho skutečná  životní  partnerka  Marion  Cotillard. U tohoto filmu mě velmi zaujal trailer, na který se podívejte.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Dramatický  příběh  z  první  světové  války  Na shledanou tam nahoře natočil režisér Albert Dupontel dle stejnojmenné literární předlohy Pierra Lemaitra, který si za svůj román odnesl v roce 2013 prestižní Goncourtovu cenu. Diváci se mohou rovněž těšit na zdařilou komedii Madame služebná režisérky Amandy Sthers s španělskou herečkou Rossy De Palma, kterou do filmu vytáhl Pedro Almodóvar. Rodičům s dětmi nabídne festival úspěšný animovaný snímek režiséra Clauda Barrase Můj život Cuketky, který získal cenu za nejlepší animovaný snímek na Berlinale, v Annecy, jakož i dva Césary, cenu Lumière a Evropskou filmovou cenu.

 

Hosté

Dva předpremiérové tituly do Prahy přijedou doprovodit jejich tvůrci. Předpremiéru filmu Rodin osobně uvede režisér Jacques Doillon, který se také zúčastní slavnostního zahájení festivalu v kině Lucerna. Na slavnostní předpremiéru svého filmu Gauguin přijedem režisér Edouard Delluc.

 

Během 20. Festivalu francouzského filmu bude uvedeno celkem 57 filmů během 168 projekcí. Festival se kromě Prahy koná také v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Hradci Králové.

 

www.festivalff.cz www.facebook.com/festivalff

Vstupné na festivalové projekce činí 100 Kč.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.

Festival se koná v osmi partnerských kinech:

v kinech sítě Europa Cinemas (Praha – Kino 35 Francouzského institutu, Lucerna, Světozor, Brno – Scala, České Budějovice – Kotva, Hradec Králové – Bio Central, Ostrava – Minikino) a v pražském multikině CineStar Anděl.

Přidat komentář

TOPlist