Sils Maria (2014)

CLOUDS OF SILS MARIA Copyright Carole Bethuel_1

Francie/Německo/Švýcarsko, režie: Oliver Assyas, scénář: Oliver Assyas, kamera: Yorick Le Saux, střih: Marion Monnier, hrají: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Eidinger, Johnny Flynn, Angela Winkler, Hanns Zischler

 

124 minut, 2.40:1, 35 mm, barevný

 

MFF v Cannes – nominace na Zlatou palmu, Cézar za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Kristen Stewart), nominace na Cézara – nejlepší film, režie, herečka (Juliette Binoche), scénář a kamera

 

Film:

 

Okouzlující a stále atraktivní Maria Enders (Juliette Binoche) je na vrcholu své herecké kariéry, kterou před dvaceti lety odstartovala ztvárněním provokativní a nezapomenutelné postavy Sigrid v oceňovaném lesbickém dramatu autora, který právě odešel na věčnost. Nacházíme se v momentě, kdy právě obdržela nabídku zahrát si v současném remaku tohoto slavného filmu, avšak tentokrát se má zhostit role starší Heleny, kterou Sigrid svede a dožene až k sebevraždě, což je o to horší, že se to odehrálo i ve skutečnosti.

CLOUDS OF SILS MARIA Copyright Carole Bethuel 5

Maria se svou asistentkou Valentinou (Kristen Stewart) odjíždí do Sils Maria, odlehlé oblasti švýcarských Alp, aby se nerušeně připravovala na svou náročnou roli. Role Sigrid na druhé straně připadla lehkovážné mladé hollywoodské hvězdičce (Chloë Grace Moretz), vyžívající se v alkoholových skandálech a provokacích. Maria se tak na rozdíl od původního filmu nachází na druhé straně zrcadla, tváří v tvář okouzlující dívce, která je v podstatě znepokojujícím odrazem jí samotné.

CLOUDS OF SILS MARIA Copyright Carole Bethuel 2

Oliver Assyas napsal hlavní roli Marie Enders na tělo Juliette Binoche (Ghost in the Shell, Cosmopolis, Anglický pacient), která je autorkou námětu filmu a je dobré dodat, že v tom byl záměr. Assyas byl totiž spoluscenáristou průlomového filmu Juliete Binoche Rendes vous z roku 1985. Napsání postavy, která reflektuje svou dosavadní kariéru bylo tedy jistě lákavé pro obě strany. Juliette Binoche tuto postavu ztvárnila na vrcholu svých hereckých dovedností a patří mezi objektivně nejlepší postavy její herecké kariéry. I to je důvod, proč tento film vidět.

 

Role Juliette Binoche by ovšem zdaleka tak nevynikla, kdyby neměla po svém boku, také svou asistentku, kterou výborně hraje Kristen Stewart (Útěk do divočiny, Café Society, Personal Shopper). Tato role jí neskutečně sedla, je v ní naprosto přirozená a pomáhá dokreslovat charakterní rysy Marie Enders. Hereckého Cézara si odnesla právem.

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist