Odnikud (2017)

ausdemnichts_3

Pro tento žánr je příznačná spoluúčast diváka, kterou Akin dokonale využil. Hlavní hrdinku nechává projít peklem a chytře staví situace ve scénáři tak, aby nahlížel na témata, která ho objektivně pálí. Může justice přinést spravedlnost? Může otec udat svého syna? Mají rodiče právo nárokovat tělo svého zemřelého syna. Je odsouzený kriminálník po propuštění rovnoprávným členem společnosti? Může vzít člověk spravedlnost do vlastních rukou?

aus-dem-nichts_2

Akinův film není banální, jeho otázky jsou relevantní a provedení je na špičkové řemeslné úrovni. Vrcholem filmu jsou herecké výkony. První housle hraje Diane Kruger, která za svůj strhující výkon získala hereckou cenu v Cannes a jistě nebude na evropském poli poslední. Zajímavé ovšem je, že původně byla role psaná pro muže a jelikož Diane Kruger režiséra obdivuje a náhodou se potkali na nějakém festivalu, kde se utvrdili ve vzájemných sympatiích, rozhodl se Akin postavu přepsat z muže na ženu.

aus_dem_nichts

Ve snímku Odnikud dostala Diane Kruger poprvé za svoji patnáctiletou hereckou kariéru příležitost hrát v němčině, ve svém rodném jazyce. Podle režiséra Fatiha Akina tato skutečnost ještě přidala na intenzitě jejímu hereckému výkonu. „Jsem si jistý, že Diane předvedla tak unikátní výkon i proto, že jako hvězda mezinárodních rozměrů už dlouho čekala na velkou roli v německy mluveném filmu. Moc si užívala, že může hrát v mateřském jazyce, protože na rozdíl od anglických či francouzských rolí se mohla v jazyce svého dětství vyjadřovat mnohem svobodněji,“ dodal k hereččině výkonu režisér Fatih Akin. Kvalitní herce ale nalezneme i v rolích vedlejších.

Film se v současnosti hraje v amerických kinech v limitované distribuci a je k mání na amerických prémiových službách VOD, v Německu vydělal přes 1, 5 milionů dolarů a zdá se, že jeho cesta k dalším úspěchům je nakročena správným směrem. Jak vidno, ne vždy práce s filmem končí premiérou, jak je bohužel častým zvykem v našich končinách.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

ausdemnichts_poster

Pages: 1 2

Přidat komentář

TOPlist