Jan Švankmajer uvede svůj poslední film Hmyz

Divadelní ochotníci na malém městě zkoušejí hru bratří Čapků „Ze života hmyzu“. Během zkoušky se prolnou jejich životy s osudy postav této divadelní hry. Hmyz je posledním celovečerním filmem světově uznávaného režiséra Jana Švankmajera.

hmyz_1

Na Jana Švankmajera mám dlouhodobou slabost. Ostatně jeho filmy jsem zařadil jak do české hrané, tak české animované klasiky. Naším společným zájmem je období Rudolfa II., což se ostatně zrcadlí hned v několika dílech jeho tvorby i fascinace zvířecí říší. A to je krásný oslí můstek k jeho nejnovějšímu a zároveň poslednímu opusu.

hmyz_2

Hospoda na malém městě. Je zavřeno, židle jsou převráceny na stolech. Na věšáku visí „hmyzí šatičky“: sukénky z krepového papíru, papundeklová motýlí křídla, pestře pomalovaná a černé lesklé krovky brouků. U stolu v koutě místnosti sedí šest místních ochotníků: režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. Tulák leží doma s ischiasem.

hmyz_3

Chrobáčice a Kukla ještě nepřišly. Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav. Režisér – Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Pan Kopřiva, hrající Parazita sežere slečnu Jitku – Larvičku. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli. A to vše se odehrává na pozadí Čapkovy hry, kde se hmyz chová jako lidi a lidé jako hmyz.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

„Hra Ze života hmyzu je misantropická hra. Můj scénář jen tuto misantropii prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm. Také by se nemělo zapomínat na poselství Kafkovy Proměny,“ říká Jan Švankmajer.

Hmyz_plakat

Přidat komentář

TOPlist