Začalo Berlinale nabité hvězdami

Metoo se nevyhne ani Berlinale, ale někde se tam budou hrát i filmy, nebojte.

Berlinale

Předpokládám, že jste unavení ze sexuálních skandálů, které likvidují kariéry. Obávám se, že kampaň metoo už se natolik vymkla kontrole, že její hlasité bublinové splasknutí naprosto obrátí úmysl, se kterým započala. I přes veškerý humbuk a silná gesta se slavnostní ceremoniál ani zdaleka nepřiblížil proklamacím feministek, které požadovaly zahalení dámských večerních toalet.

 

Festival zahájil slavnostním ceremoniálem a projekcí světové premiéry nového filmu Wese Andersona Isle of Dogs, kde pejskové promlouvají hlasy Billa Murrayho, Jeffa Goldbluma a mnoha dalších hvězd, jenž s filmovým nerdem Andersonem dlouhodobě spolupracují. Film sice neobsahuje sex, ale je to údajně nejpolitičtější film v Andersonově kariéře. Příběh je o psech deportovaných z fiktivního města Megasaki kvůli propuknutí psí chřipky. Film je v hlavní festivalové soutěži o Zlatého medvěda.

Suknickari_120702_Menzel

Festival ocení v den osmdesátin Jiřího Menzela, který Berlinale vyhrál s filmem Skřivánci na niti a za Obsluhoval jsem anglického krále získal prestižní cenu Fipresci. Menzel se na festivalu objeví v herecké úloze ve filmu Tlumočník slovenského režiséra Martina Šulíka, který se bude promítat na galaprojekci pro V.I.P hosty. Stejnou poctu dostane i dokumentární film o současném fenoménu muzikantovi Edu Sheeranovi s názvem Songwriter, jehož mezinárodní sláva překvapila spoustu odborníků.

četa1

Další slavnostně oceněnou osobností bude herec Willem Dafoe, kterému festival věnoval samostatnou retrospektivu a že si ji za ta léta zaslouží jako málokdo, jen považte v kolika legendárních filmech se tento slavný herec objevil – za všechny Četa, Poslední pokušení Ježíše Krista, Anglický pacient (promítat se ale nebude), Ve stínu upíra, Život pod vodou, Antikrist, Hořící Mississipi. Navíc v současnosti sbírá ovace za herecký výkon v dramatu Florida Project, který uvede do kin Aerofilms.

 

Zřejmě nejskandálnějším filmem festivalu je norský snímek Utøya popisující vražedné běsnění masového vraha Breivika, který byl na poslední chvíli vybrán do hlavní soutěže. V hlavní soutěži mají také novinky známí režiséři Gus Van Sant (Don´t Worry He Won´t Get Far on Foot), Cédric Kahn (La Priére), Christian Petzold (Transit) a mimo soutěž se představí i novinky José Padilha (7 Days in Entebbe) a Stevena Soderbergha (Unsane).

 

Pokud vás zajímá, kdo zasedne v porotě, tak předsedá Tom Tykwer a vedle něj bude mezinárodně známá belgická herečka Cécile de France, známý japonský skladatel filmové hudby Ryuichi Samamoto, americká filmová kritička Stephanie Zacharek, americká producentka Adele Romanski, která produkovala Moonlight a španělský cinefil, publicista, profesionální konzultant filmových festivalů (San Sebastian), člen festivalových porot (Sundance, Cannes Locarno, Benátky) a znalec umění Chema Prado.

 

Festival potrvá do 25. února 2018 a jistě se během něj budou dít zajímavé věci, takže ho budeme nadále sledovat.

PŘIPOMEŇTE SI TAKÉ VÍTĚZE BERLINALE

Přidat komentář

TOPlist