Česká kina představí život Vietnamců v Česku

Celorepubliková tematická tour s krátkými filmy Bo Hai, Malá a Redboi začne 20. dubna v Chebu a ukáže nám život a kulturu třetí největší minority v Česku, která zřejmě vyvrátí řadu mýtů.

bo_hai_1

Úspěšný film režiséra a scenáristy Dužana Duonga Bo Hai, poutavou formou přibližující vztah starší generace Vietnamců s jejich dětmi, míří za diváky po celé republice. V rámci speciálního večera bude promítnuta nejen oceňovaná docu-fiction Bo Hai, ale také animovaný dokument Malá režisérky Diany Cam Van Nguyen a sedmiminutový Redboi. Série projekcí začne 20. dubna v multifunkčním objektu Papírna v Chebu, následovat budou Brno, Praha, Teplice, Ostrava a další města v České republice.

Komponované večery spolu se třemi krátkými filmy nabídnou také ochutnávku vietnamské kuchyně a prezentace úspěšných členů generace mladých „českých“ Vietnamců. Leitmotivem není jen snaha přiblížit život vietnamské komunity u nás, ale zaměřit pozornost na obecný problém odlišnosti v majoritní společnosti – jaké to je, být jiný. Proto je součástí programu krátké video Redboi, zachycující příběh dvou kamarádů tanečníků, mezi které se vklíní otázka homosexuální orientace jednoho z nich. Doprovodný program zahrnuje i přednášky známých osobností, které musely v životě překonávat různé předsudky a poprat se o to, aby dnes mohly dělat to, co dělají.

Bo Hai Still_2

A proč se první projekce koná právě v Chebu? „Protože je to město, kde se z vietnamskýho Dužana stal i český Dužan. Vyrostl zde, vystudoval gymnázium, poznal své kamarády, se kterými má nyní firmu AZN kru,“ odpovídá režisér a scenárista Dužan Duong. Producent Jan Syruček dodává: „Jsem moc rád, že díky Státnímu fondu kinematografie můžeme ukázat filmy Bo Hai a Malá po celé republice. Originálním způsobem zpracovávají téma třetí největší minority u nás, myslím si, že čím více lidí je zhlédne, tím lépe.“

O filmu Bo Hai

Šestadvacetiminutová docu-fiction Bo Hai režiséra a scenáristy Dužana Duonga přibližuje vztah starší generace Vietnamců s jejich dětmi. Myslí jako Češi, mluví jako Češi, ale vypadají jako Vietnamci. Jejich rodiče se přestěhovali do České republiky, začali zde podnikat a rozhodli se obětovat celý svůj život, aby mohli finančně zajistit svoji rodinu. Vietnamci, kteří se tady narodili nebo se sem přestěhovali ve velmi útlém věku, se zcela integrovali – vychovaly je české chůvy, vystudovali české školy, používají česká jména, ale zato přišli o své kulturní kořeny. Rodiče hovoří velmi špatně česky, jejich děti zas špatně vietnamsky a často neumí ani psát nebo číst v jazyce svých rodičů. Jak chcete předat kulturu, když nemáte společný jazyk? „Natočil jsem film Bo Hai, protože chci, aby nám Češi víc rozuměli,“ říká Dužan Duong.

Bo Hai Still_3-1 nahled

O filmu Malá


Režisérka Diana Cam Van Nguyen ve svém filmu Malá vypráví příběh holčičky Rong, která je v Česku cizinkou. Během svého dětství se dostává do různých situací spojených s tím, že pochází z Vietnamu a vypadá jinak než ostatní děti. Rong je zamlklá a čas tráví se svou rybičkou. Jak Rong roste, získává nadhled a sebevědomí. Dospívá tak až do věku, kdy i své mladší sestře může pomoct se starostmi, které sama prožívala – učit ji, že jiná není špatná. Okolnosti ovšem donutí rodinu odjet zpátky do Vietnamu a Rong se musí rozhodnout, zda zůstane v Česku, kde si vybudovala zázemí, nebo odjede se svou rodinou do „cizí“ rodné země.

Přidat komentář

TOPlist