Souboj pohlaví (2017)

battle-of-the-sexes-1

Velká Británie/USA, režie: Jonathan Dayton, Valerie Feris, scénář: Simon Beaufoy, kamera: Linus Sandgren, hudba: Nicholas Brittel, střih: Pamela Martin, hrají: Emma Stone, Steve Carrel, Andrea Riseborough, Sarah Silverman, Natalie Morales, Bill Pullman, Alan Cumming, Elisabeth Shue

121 minut, 2.39:1, 35 mm, barevný

Film:

Režisérské duo zodpovědné za úspěšný hit Malá Miss Sunshine natočilo skutečný příběh netradiční tenisové dvojky a dopadlo to vlastně docela obstojně.

Bobby Riggs (Steve Carrel) představuje vše mužské, proti čemu jakékoli ženské hnutí vždy bojovalo, bojuje a bojovat bude. Bývalý tenisový šampion, gambler, floutek a velkohubý šoumen je známý větou: „Žena patří do ložnice a do kuchyně. Přesně v tomto pořadí.“. Billie Jean King (Emma Stone) je moderní žena, která do sedmdesátkového příběhu spadla z jednadvacátého století. V tom, co dělá, je výjimečná, angažuje se, prosazuje lepší podmínky v ženském tenise, řeší milostné vztahy s muži i ženami.

BotS_Day00_0253.CR2

Bobby v tenisové exhibici poráží ženskou světovou dvojku a zápas je posměšně nazýván „Masakrem na Den matek“. To je moment, kdy Billie Jean King zvedne hozenou rukavici a rozhodne se nakopat mu zadek. V následné monstrózní show už nejde jen o tenis, ten je pouhou zástěrkou. Rozehraje se zábavná bitva mezi mužským a ženským světem, která sice nemůže vyhrát na věky vedený střet . . .

Film zachycuje skutečný příběh jednoho z nejznámějších tenisových zápasů všech dob, o kterém až do loňska v podstatě nikdo kromě pamětníků nevěděl. V takzvaném Battle of the Sexes (souboji pohlaví) se 20. září 1973 utkali na kurtu v americkém Houstonu Billie Jean King (Emma Stone -La La Land, Panna nebo orel, Zombieland, Gangster Squad – Lovci mafie, Bláznivá, zatracená láska, Birdman, Kouzlo měsíčního svitu, Iracionální muž) a Bobby Riggs (Steve Carell – Café Society, Sázka na nejistotu).

emma-stone-battle-sexes_2

Tenhle film měl potenciál stát se senzací, ale bohužel nestal. Chyba je bohužel na straně režisérského dua Dayton a Faris, které bohužel absolutně nepochopilo, co vlastně točí. Tenisové scény jsou nudné, romance není dotažená a takhle nevyužít úžasnou Elisabeth Shue, to je děsné, zvláště když se na konci filmu ukazuje, že to je vlastně čtvrtá hlavní role. Film tak táhne Emma Stone, která je opět naprosto výborná, dokonce nabrala 8 kilogramů svalové hmoty a bohužel dojela na to, že Akademie neoceňuje skvělé jednotlivce v nepříliš dobrých filmech.

Překvapivě docela dobrý je i jinak herecky toporný Carrel, který je na nesympatické hajzly specialista. Problém tohoto filmu je jednak ve scénáři a druhak v tempu a režii vůbec. Na komedii je to málo vtipné, na sportovní film, tam chybí sport, na lesbickou romanci to ujde a možná tahle rovina mohla být tou stěžejní. Jenže není. Film má sice řadu zajímavých režijních nápadů a některé momenty jsou fajn, celkově ale funguje tak na půl plynu. Vystřihnout dvacet minut a bylo by to mnohem lepší. Škoda, že to nenatočil jiný režisér, čestná prohra.

http://magazin.realfilm.cz/wp-content/uploads/FINAL-trailer.jpg

Přidat komentář

TOPlist